28 Mayıs 2012 17:53

CEHA ve Togo işçileri omuz omuza

Ankara’da sendikalaştıkları için işten atılan ve fabrika önünde direnişe geçen TOGO işçilerinden Beyler Ağtaş, Kayseri’de CEHA işçileriyle buluştu. CEHA işçileriyle toplantıya katılan ve deneyimlerini anlatan Ağtaş, daha sonra işçilerle birlikte TOGO’nun Kayseri İpek Saray’daki mağazasına giderek bil

CEHA ve Togo işçileri omuz omuza
Paylaş
Ümit Kartal / Veli Şahin

DİSK’in Kayseri’deki binasında toplantı yapan işçilerle konuşan Beyler Ağtaş, sendikalaşma mücadelesinin kendilerini nasıl değiştirdiğini anlattı. CEHA işçisi için mücadele edilmesi gereken sadece 1 tane patron olmadığını, tüm patronların aynı olduğunu ifade eden Ağtaş, işçilerin de sadece kendi fabrikalarından ibaret olmadıklarını vurguladı.

Bundan önce sendikalaşma ve mücadele etme konularında sürekli yanlış yönlendirildiklerini ifade eden Ağtaş, “Sendika demek, 6 yaşındaki çocuğumun hakkını aramamdır. Bunun adı sosyalizm ise, ben sosyalistim” dedi. Ağtaş, TOGO’da işçi arkadaşlar arasında birliklerini sağladıktan sonra, neyin ne olduğunu daha iyi anladıklarını söyledi.

'TOGO İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ'

CEHA’da sendikalaştığı için işten atılan İsmail Duman ise, TOGO işçilerinin kendilerine destek vermesinden ötürü memnun olduklarını ifade etti. Duman, “Biz de TOGO işçilerinin yanındayız, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, hangi iş kolunda olursa olsun, mücadele eden tüm işçilerle omuz omuza olmalıyız” dedi. Duman, TOGO işçisini dinleyince, her yerde aynı sıkıntıların yaşandığını daha iyi anladıklarını söyledi.

Duman, Türkiye’de işçi mücadelesini büyütmek için birliklerini kuvvetlendireceklerini söyledi. CEHA’daki direnişteki işçilerden Cuma Acar da fabrikada sendikalaşma mücadelesine başlamadan önce birbirlerine selam bile vermediklerini belirterek, “Sendikadan önce sadece arkadaştık, şimdi ise kardeş olduk” dedi.

Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal da toplantıda yaptığı konuşmada patronun CEHA işçilerine gözdağı vermeye çalışmasının artık hiçbir anlamı olmadığını, işçilerin sendika ile birlikte mücadelelerinde başarılı olmak için birliklerini kuvvetlendirdiğini ifade etti.

'İŞÇİ KARDEŞLİĞİ BÖYLE BÜYÜKTÜR'

Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Yakup Aslandoğan ise, TOGO işçisi Beyler Ağtaş’ın Ankara’dan Kayseri’ye gelmesinin bile işçi kardeşliğinin ne kadar geniş ve kapsamlı bir şey olduğunu gösterdiğini söyledi. Aslandoğan, “İşçi sınıfı, din, dil, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden en kolay bir araya gelebilecek tek sınıftır” dedi.

“Buraya tek başıma gelmedim. Tüm TOGO işçisi arkadaşlarımı temsilen, onların selamlarıyla geldim” diyen Beyler Ağtaş, gerekirse 50 işçi arkadaşıyla da beraber Kayseri’ye CEHA işçilerine destek olmaya gelebileceklerini vurguladı. Karşılıklı deneyim aktarımı ve soru-cevaplarla geçen söyleşinin sonunda “Buraya gelmişken, TOGO’nun Kayseri’deki mağazasına da uğramadan gitmek istemiyorum” diyen Ağtaş ile birlikte CEHA işçileri TOGO’nun Kayseri İpek Saray Alışveriş Merkezi’ndeki mağazasına giderek, mağaza içerisinde basın açıklaması yapıp bildiri dağıttılar.  (Kayseri/EVRENSEL)


EMEP'TEN, İŞTEN ATILAN İŞÇİLER İÇİN DAYANIŞMA

İşten atılan ve fabrika önünde direnişte olan CEHA işçileri için dayanışma kampanyası başlatan Emek Partisi İl Başkanı İsmet Gümüşoluk da işçilerin toplantısına katılarak, kampanyada biriktirdikleri iaşeleri hediye etti. Gümüşoluk burada yaptığı konuşmada, Savranoğlu’nda, TOGO’da, Billur Tuz’da, Hey Tekstil’de olduğu gibi, CEHA’da da işçilerin direndiğini söyledi. İşçilerin sadece kendi fabrikalarından ibaret olmadıklarını ifade eden Gümüşoluk, sınıf mücadelesinin birleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Gümüşoluk, “Siz birbirinize güvenir, gönlünüzü açar ve sorunlarınızı beraber çözme yoluna giderseniz, başaramayacağınız hiçbir şey yoktur” diye konuştu. Gümüşoluk, Emek Partisi olarak CEHA işçilerinin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.  Gümüşoluk, “Biz emekçi partisiyiz, sermaye partisi değiliz. Azımızı çoğa sayın” diyerek, işten atılan işçiler için getirdikleri iaşe paketlerini işçilere verdi.

ÖNCEKİ HABER

28 Şubat soruşturmasında 6 tutuklama

SONRAKİ HABER

İncelikli barikatlar ve şenliğe gitmek...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...