07 Aralık 2016 12:35

İzmir'de laiklik isteyenlere dava

İzmir'de sendikaların ve Alevi örgütlerinin çağrısıyla yapılan ‘laik ve bilimsel eğitim’ boykotuna katılanlar hakkında dava açıldı. 

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Hükümetin eğitimdeki gericileştirme politikalarına karşı, Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve çok sayıda kitle örgütü 13 Şubat 2015 tarihinde ülke genelinde okul boykota gitti. 

‘Laik ve bilimsel eğitim’ çağrısıyla yapılan boykotun gerekçesi ‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Milli Eğitim Şurası kararları, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, türbanın 10 yaşa indirilmesi, okullarda mescit ve imam hatip sınıfların açılması’ gibi uygulamalar olarak açıklanmıştı.

Boykota yoğun katılımın olduğu illerden biri olan İzmir'de de eğitim emekçileri, veliler ve kitle örgütlerinin üyeleri öğlen saatlerinde Basmane Meydanı'nda toplanarak , Konak'a yürümek istedi ancak emniyet meydanda toplanan kalabalık kitleye müdahale etti. TOMA'lı, çevik kuvvetli ve biber gazlı sert müdahalenin sonunda ise çok sayıda insan gözaltına alındı. 

3 YILA KADAR CEZA İSTENİYOR

Savcılığın emriyle eyleme katılanlar hakkında açılan soruşturmalar sonuçlandı ve mahkeme Cumhuriyet Savcısı Bülent Cebeci'nin sunduğu iddianameyi kabul etti. İddianameye göre eyleme katılan 94 kişi, 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma' suçundan yargılanacak. Eyleme katılanların, bir yıl altı aydan üç yıla kadar hapsin yanı sıra 5 ile 30 bin TL arasında ağır para cezasına çarptırılması isteniyor. Dava İzmir Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

DAVA AÇILANLAR ARASINDA MUHABİR DE VAR

Dava açılanlar arasında başta Eğitim Sen  olmak üzere KESK'e bağlı sendikaların şube yöneticileri, Genel İş yöneticileri, Alevi kurumlarının yöneticileri, HDP yöneticileri, hukukçular, insan hakları savunucuları, gençlik örgütlerinin üyeleri ve çok sayıda kişi var. Dava açılanlar arasında bir muhabir bulunuyor. Müdahaleyi görüntülediği esnada gözaltına alınan yerel bir gazetenin muhabiri, emniyetteki ifadesinde görevi gereği eylem alanında olduğunu belirtmiş olmasına rağmen yine de hakkında dava açılmış. 

ÖNCEKİ HABER

Hükümet için asker ölümleri beklenen bir şey!

SONRAKİ HABER

TTB'den KHK ve OHAL tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa