07 Aralık 2016 11:49

TL değer kaybında iç siyasi gerginlik etkili

Financial Times Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybını yazdı.

Paylaş

Türk lirasının dolara karşı değer kaybıyla ilgili iki makaleye yer veren Financial Times, Türkiye içindeki siyasi gerginlik ve darbe girişimi ardından yaşanan baskıların yatırımcıları rahatsız ettiğine dikkat çekti.

BBC Türkçe’ye göre, Financial Times gazetesi yükselen ülkelerin para birimlerinin Amerikan doları karşısındaki değer kaybından en çok Türk lirasının etkilenmesini inceleyen iki makaleye yer verdi. Makalede Türk lirasının zayıflığının, şirketlerin borçlarını geri ödemekte zorluk yaşayabileceği korkusunu artırdığını yazdı.

Yükselen ülkelerin para birimlerinin, ABD Merkez Bankası FED’in gelecek hafta yapması beklenen faiz artırımı açıklaması ile daha da çok değer kaybedebileceği belirtilirken doların Türk lirasına indirdiği darbeye cevaben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka yaptığı çağrıların toplumun bazı kesimlerinde karşılık bulduğuna dikkat çekildi.

FT, “Diğer gelişmekte olan ülke liderlerinin kullandıkları dilde daha kontrollü, önerdikleri çözümlerde ise daha az yaratıcı oldukları” yorumuna yer verdiği yazısında “Piyasa hareketleri ABD’deki düşük faiz oranları ile gelişen ülkelere sermaye akışı arasındaki karşılıklı etkileşimin altını çiziyor. Bu, Türkiye gibi, şirketleri büyük oranda yabancı para cinsinden borçlanan ülkeleri daha büyük risk altında bırakıyor. Son veriler, yabancı yatırımcıların kasım ayında 2.6 milyar dolarlık Türk tahvil ve varlığını elden çıkardığını gösteriyor” dedi.

Bir uzmanın Türk vatandaşlarının kasımın son haftasında 1 milyar dolarlık döviz aldığını söylediğini anlatan gazete, “Bazı yatırımcıların Türkiye’deki siyasi risklerden ve Erdoğan’ın yüksek faize karşı düşmanca tutumundan da endişe duyduğunu” yazdı.

Bu arada, gazetenin yer verdiği diğer makalede ise, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinden bu yana Meksika Pesosu’nun dolara karşı yüzde 7.5 değer kaybettiğine, Türk lirasındaki değer kaybının ise yüzde 11’leri bulduğuna dikkat çekildi. Bunun tamamen Türkiye’nin hatası olmadığı, OPEC’in petrol üretimini kısma kararının da etkili olduğu vurgulandı. “Türkiye içindeki siyasi gerginlik ve darbe girişimi ardından yaşanan baskıların da yatırımcıları rahatsız ettiği” belirtilen makalede Türkiye Merkez Bankasının olumsuz gelişmeleri durdurabileceği görüşü de dile getirildi. (LONDRA)

ÖNCEKİ HABER

Şanlıurfa'da 9 kişi 'FETÖ'den açığa alındı

SONRAKİ HABER

Kocaeli Belediyesinde 3 Tüm Bel-Sen üyesi ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...