07 Aralık 2016 10:42

Her üç mülteciden biri işkenceye uğramış!

Dagens Medicin adlı tıp dergisi, İsveç’e iltica eden her üç kişiden birinin işkenceye uğradığını yazdı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kızıl Haç’ın tahminlerine göre İsveç’te yaşayan yaklaşık 180 bin mülteci ülkelerinde işkenceye uğramış. Dagen Medicin, çoğunluğu 2000-2010 yıllarında yapılmış, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden Avrupa’ya iltica eden 12 bin mültecinin katıldığı 41 araştırmanın sonuçlarını inceledi.

Araştırmaların dörte birinde mültecilerin yüzde 40’ının, yarısında da yüzde 30’unun ülkelerinde elektirik şoku, kollarından asılma ve dayak gibi işkencelere uğradıkları tespit edilmiş. Bu rakamlar, ortalama her üç mülteciden birinin işkenceye maruz kaldığını gösteriyor.

Son bir yıl içinde Suriye’den gelenlerle birlikte, bundan birkaç yıl önce 100 bin civarında olan işkence görenlerin sayısının neredeyse iki kat arttığına dikkat çeken İsveç’in önde gelen işkence görenleri tedavi uzmanlarından Gunilla Brodda Jansen, daha önce yapılan bilimsel araştırmaların fiziki veya psikolojik işkenceye uğrayanlarda acı, ağrı ve sancının olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

İşkence görenlerin daha çok eklem, sırt ve göğüslerinde ağrı olmasından şikayet ettiklerine dikkat çeken Jansen, genellikle doktorların bu ağrıların işkenceden dolayı olabileceği teşhisini koyamadıklarını söylüyor, “Bana göre işkenceden dolayı vücutlarında ağrı hisseden hastalar doktor, psikolog ve sağaltım uzmanları tarafından rehabilite perpektiviyle tedavi edilmeli” diyor.

ACIYI DİNDİRMEKTEN ÇOK FONKSİYONLAR NORMALLEŞTİRİLMELİ

İlk aşamada hastaların acısını dindirmekten çok fonksiyonlarını normalleştirmenin gerekli olduğunu ve bunun için de sağlık sisteminin yeniden biçimlenmesinin gerekliliğine dikkat çekiyor.

İşkence gören sığınmacıların kendilerini kabul edecek ülke bulmak için daha çok dolaştıkça sorunu yakınlarına yansıtma riskinin daha da arttığını söyleyen Jansen, “Araştırmalar semptomun başkalarına taşınabileceğini ve işkence görenlerin çocuklarının etkilendiğini gösteriyor. Bu ikincil travma olarak adlandırılıyor ve hiç de o kadar olağan dışı değil” şeklinde konuşuyor.

Jansen, tüm bu sorunların tıp eğitimi gören öğrencilere öğretilmesi gerektiğini söylüyor ve bugüne kadar sağlık sisteminde ve tıp eğitiminde gerekli düzenlemelerin yapılmamasını felaket olarak niteliyor.

ÖNCEKİ HABER

YouTube'da 2016’nın en popüler videoları belli oldu

SONRAKİ HABER

İnşaat işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 13 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa