07 Aralık 2016 10:08

İHD: Üyelerimiz İnsan Hakları Haftası'nda gözaltında

İHD İzmir Şubesi, hak ihlallerine ilişkin düzenlediği toplantıda darbe girişiminin ardından iktidarın tüm muhalif kesimlere yöneldiğini belirtti.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Ege Bölgesi'nde 2 aylık süre boyunca gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.  Toplantıda açıklanan rakamlara Ekim ve Kasım aylarında 256 kişi gözaltı gerçekleşti ve bunların 41'i tutuklandı. 259 sürgünün yaşandığının belirtildiği raporda 7 derneğin kapatıldığı bilgisi de verildi. Raporda ayrıca 9 kez ırkçı saldırı ve lincin yaşandığı, cezaevinde 1 şüpheli ölümün gerçekleştiği, 1 kez de defin hakkının engellendiği belirtildi.

Toplantıda  konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Aker, ülkenin 15 Temmuz'dan beri OHAL ve KHK'lerle yönetildiğini belirterek, cemaatin darbe girişimi denilerek başlanan bu olağanüstü uygulamanın hızlı bir şekilde yön değiştirdiğini ve tüm muhaliflere yöneldiğini söyledi.

HDP Eşbaşkanları ve milletvekilleri ile DBP'li belediyelerin eşbaşkanlarının neredeyse tamamının tutuklandığını söyleyen Aker, gelinen noktada ise ÖHD,ÇHD,MHD,Halkın Hukuk Bürosu,Kadın dernekleri,dayanışma dernekleri,yardımlaşma dernekleri,çocuk derneklerinin de aralarında bulunduğu bir çok derneğin kapatıldığını belirtti. Yine KHK'ler ile birçok sendikadan çeşitli nedenlerle binlerce çalışanın maaş kesim,kademe durdurma,sürgün,açığa alınma,ihraç,gözaltı,tutuklama gibi uygulamalara tabi tutuldulduğunu söyleyen Aker, İHD İzmir Şube üyelerinden ise Kadir Baydur,Mehmet Kuriş,Ali Düzgün Koçak,Tekin Çelik'in ihraç edildiğini, Maile Ariç, Yunus Kurt ise açığa alındığını belirtti.

SERBEST BIRAKILMA ÇAĞRISI

İHD Şırnak Şube Başkanı Emrehan Uysal'ın İHD kapsamındaki basın açıklamaları gerekçe gösterilerek tutuklandığını belirten Aker,  yine Mardin Şube yöneticileri Avukat Seher Acay, Avukat Fevzi Adsız ve Genel Kurul Delegeleri Avukat Ziya Baği'nin 16 gündür gözaltında olduğunu da söyledi. İnsan hakları haftasında Üyerlerinin derhal serbest bırakılmasını isteyen Aker, "Siyasal iktidardan İnsan Hakları Derneği yöneticileri ve üyelerinden ellerini çekmelerini istiyoruz. Hukuksuzca gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveçli vekillerin Yüksekdağ ile görüşmesi engellendi

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Rusya ile ÖSO arasında arabuluculuk yapıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...