07 Aralık 2016 09:46

EMEP: Asgari ücret en az 2000 lira olmalıdır!

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı asgari ücret görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, asgari ücret tartışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerektiğini ifade eden Erkan, partisinin taleplerini sıralarken işçilerin bugün içerisinde bulunduğu duruma ve ekonomiye dair açıklamalar yaptı.

Asgari ücret görüşmelerinin patronların sıfır zam dayatmasıyla başladığına dikkat çeken Erkan, “Patronlar ve hükümet, işçinin sesine kulağını tıkamışa benziyor. Asgari ücret, yaklaşık 6,5 milyon asgari ücretliyi ve onların ailesini ilgilendiriyor. Aynı zamanda tüm işçi ve emekçilerin alacağı ücreti de doğrudan etkilediği için en büyük toplu sözleşme niteliğindedir” dedi.

Bütçe görüşmelerine de değinen Erkan, “Hükümet adına yapılan konuşmalarda bütçenin halkın taleplerine göre hazırlandığı söylense de; hükümet, bütçe görüşmelerinde, vatandaşın acil taleplerine kulaklarını tıkadı. İşçiden çiftçiye, emekliden engelliye tüm sosyal önerileri reddetti” dedi.

Artan dolar kuru karşısında asgari ücretin alım gücünün düştüğüne dikkat çeken EMEP Kocaeli İl Başkanı, “İşçinin emekçinin cebinden en az 70 dolar, kurdaki yükseliş nedeniyle eksilmiştir. Mutfağa düşen son 12 aydaki zam ise yüzde 7’ye yaklaşıyor. Yeterli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bugün için bin 416 lira olarak tespit ediliyor. Buna giyim, ulaşım, çocukların okulu, kira, elektrik, su, yakıt gibi zorunlu masraflar eklendiğinde harcanması gereken tutar en az 4 bin 615 liraya çıkıyor” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIK SINIRINDA!

Çalışma Bakanlığı verilerine göre ülkede 6 milyon kişinin aileleriyle birlikte açlık sınırında yaşadığını söyleyen Erkan, hükümetin ücret politikasını ortaya koyarak işçiye ‘ücret artışı bekleme, borçlanmaya devam et’ mesajı verdiğini söyledi. Vergi sistemindeki adaletsizliğe de dikkat çeken Erkan, “Hayatını açlık sınırının altında geçiren, bir kredi kartından diğer bir kredi kartına borç aktararak şimdilik hayatta kalmayı başaran, köyden getirdiği un bulgurla boğazından lokma geçiren işçi Ahmetler, Ayşeler; pek de fakir sayılmayan Koç ve Sabancılarla aynı oranda vergi veriyor” dedi.

Asgari ücretin yükseltilmesi için işçi ve emekçilere mücadele çağrısında da bulunan Erkan, “Gün; insanca yaşanılabilir bir asgari ücret, kıdem tazminatının gaspına ve taşeron çalışmasına karşı mücadele, tüm emekçilerin talepleri etrafında birlik olarak, ortak mücadele etme günüdür” dedi.

TALEPLERİMİZ AÇIK VE NETTİR!

Erkan, Emek Partisi olarak asgari ücret taleplerini de şu şekilde sıraladı:
- Asgari ücret 4 kişilik aile temel alınarak belirlenmelidir.

- Asgari ücret en az 2000 TL olmalıdır

- Asgari ücretten alınan vergi kaldırılmalıdır.

- Aile geçim indirimi asgari ücretin içine dahil edilmemelidir. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK: Asgari ücretin alım gücü azalıyor

SONRAKİ HABER

Karlıova'nın 15 köyünde bir haftadır elektrik yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa