28 Mayıs 2012 17:39

‘Çocuklarımız kobay değildir’

4+4+4 Eğitim sistemi ile ilgili velilerin tepkileri artarak sürüyor. İstanbul’un Sultangazi ilçesi Zübeyde Hanım Mahallesinde bulunan Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’nda okuyan öğrencilerin velileri okul önünde bir basın açıklaması yaptı. Burada basın açıklamasını okuyan Duygu İlgün hükümet ta

‘Çocuklarımız kobay değildir’
Paylaş
Eftelya Çiçek / Murat Aydın

‘KIZ ÇOCUKLARI ERKEN YAŞTA EVLENMEYE ZORLANACAK’

Eğitimin okul ortamından çıkarılmasının öğrencilerin sağlıklı sosyalleşmesinin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu söyleyen İlgün “ Her ne kadar açık öğretim, üçüncü kademeye kaydırılmış ise de, hükümetin hemen her gün değiştirdiği politikaları ciddi riskler içermektedir. Örneğin, bu uygulama sonucu erken yaşta okuldan alınan kız çocukları aileleri tarafından küçük yaşta evlenmeye zorlanabilir. Aynı şeklide erkek çocukların erken yaşta çalıştırılmaları ve eğitim süreci dışında kalmaları ihtimalide güçlenmektedir” dedi.

‘PARASIZ EĞİTİM İSTİYORUZ’

75 Yıl Mahallesi’nde bulunan Atatürk Çiftliği İlköğretim Okulu’nda da 4+4+4 eğitim sistemi veliler tarafından protesto edildi. Eylemde basın açıklamasını okuyan Gülseren Bal, Gazi Mahallesi’ndeki emekçi kadın veliler olarak 4+4+4 eğitim sisteminin kendileri ve çocukları için kaygı verici olduğunu dile getirdi. Tüm toplumu yakından ilgilendiren 4+4+4 kademeli eğitim yasasının, eğitim bilimcilerinin, eğitim alanındaki meslek örgütlerinin, sendikaların, öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin görüşü alınmadan bir oldubittiye getirilip yasalaştırıldığını belirterek “Yasa ile hiçbir pedagojik gerekçesi olmayan, çocukların bilişsel gelişimleri göz ardı edilerek sadece okul öncesi eğitim tartışmalarına son vermek için 66 ayını dolduran çocukların okula başlaması zorunluluk haline getirildi. Yapılan düzenlemenin çocukların hayatlarında telafi edilemeyecek olumsuz etkiler ortaya çıkartacağını söyleyen Bal, “4. sınıftan sonra orta okula gidecek olan öğrenci, soyut düşünme becerisi yeterince gelişmediği için yeni eğitim sisteminin en büyük mağdurlarından biri olacaktır.” diye konuştu. Bütün düz liselerin Anadolu Lisesine dönüştürüleceğini dile getiren Gülseren Bal “belli bir puanın altında kalan öğrenciler meslek Liselerine yönlendirilecekler. Ve böylece çocuklarımız çok düşük ücretle ve sadece iş kazası sigortası kapsamında çalışmaya zorlanacaktır” dedi. Gülseren Bal Basın açıklamasını “ bizler yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı çocuklarımızın geleceğinden kaygılanıyoruz. Gelin hep birlikte mücadele edelim. Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyelim. Demokratik, Laik, bilimsel ve ana dilde bir eğitim için sesimizi yükseltelim” diyerek bitirdi.
(İstanbul /EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir köpek havası

SONRAKİ HABER

Cannes’da ödüllerin ardından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...