07 Aralık 2016 08:01

Hasta tutuklu sayısı 900’ü aştı

İHD verilerine göre, OHAL süreciyle birlikte Türkiye'de hasta tutuklu sayısı 905'e ulaştı.

Paylaş

Olağanüstü Hal’in (OHAL) ardından kitlesel tutuklamalar, cezaevlerinde hasta tutukluların sayısını artırdı. OHAL’in ardından cezaevlerinde yaşanan hak ilhallerinin yanı sıra hasta tutukluların sağlık durumları da ciddi kaygı yaratıyor.

Hasta tutukluların sağlık durumlarına dikkat çekmek için İstanbul, İzmir, Adana ve Ankara’da aktivistler belirli periyotlarla bir araya geliyor. İnsan hakkı savunucuları önümüzdeki Cumartesi günü İstanbul'da 246, Ankara'da ise 123'üncü haftada bir kez daha hasta tutukluların serbest bırakılmasını talep edecek.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevleri Komisyonu tarafından 26 Ekim tarihinde güncellenen “Türkiye Cezaevlerindeki Hasta Mahpuslar Listesi ve Sağlık Durumlarına İlişkin Bilgilendirmesi” raporuna göre, Türkiye'de 905 hasta tutuklu bulunuyor. İHD'nin geçen yıl açıkladığı raporda bu sayı 721 idi.

İHD Ankara Şube Komisyonu'ndan Nuray Çevirmen, genellikle siyasi tutuklulara ulaşabildiklerini ve adli hasta tutuklularla birlikte sayının çok daha artacağını söyledi.

'HASTA TUTUKLU SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR'

Her hafta hasta tutuklulara özgürlük eylemlerinde yerini alan Çevirmen, batı ülkelerinin cezaevlerinde hasta tutuklu sayısı azalırken Türkiye’de sürekli arttığına dikkat çekti. OHAL ile birlikte cezaevlerindeki yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini söyleyen Çevirmen, “Özellikle siyasi olanların sağlık gibi temel hakları hiçe sayılıyor. Hasta tutuklular ölüme terk ediliyor” dedi.

'AİLELER BİZE DESTEK VERMELİDİR'

Yıllardır sokaklarda hasta tutuklulara dair duyarlılık çağrısı yaptıklarını belirten Çevirmen, “Özellikle aileler eylemlerimize destek vermeli. Tüm insan hakkı savunucuları her hafta bizimle olmalı” çağrısı yaptı. Çevirmen, yeni dönemde 15 avukat ile 40 cezaevini dolaşarak hak ihlallerin konusunda raporlar hazırlayacaklarını da ifade etti. Çevirmen, kapsamlı bir raporun Ocak ayı itibari ile kamuoyuna sunulabileceğini de sözlerine ekledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İsmail Saymaz’dan Cem Küçük’e dava

SONRAKİ HABER

Cemaat yurtlarında şiddet iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...