07 Aralık 2016 05:10

Doç. Dr. Sinan Alçın: MB esnek kur sisteminden vazgeçebilir

İktisatçı Doç. Dr. Sinan Alçın, döviz kurundaki hareketlilik ve Merkez Bankası müdahalelerini değerlendirdi.

Paylaş

İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Alçın, döviz kurundaki hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın döviz bozdurma çağrısını kısa vadeli motivasyon olarak niteleyen Alçın, uzun vadede kur hareketliliğini dinginleştirmek için yapısal dönüşümler gerektiğini söyledi. Alçın, daha önce faiz artırımı yaparak dövize müdahalede bulunan Merkez Bankası’nı ilerleyen süreçte radikal kararlar alarak esnek döviz kuru sisteminden vazgeçilebileceğini söyledi.

‘BEKLENTİLER KÖTÜYSE DÖVİZ BOZDURMAK İŞE YARAMAZ’

Piyasalardaki dalgalanmanın şiddetli olduğunu ancak henüz gemiyi batıracak nitelikte olmadığını söyleyen Doç. Dr. Sinan Alçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın döviz bozdurma çağrısını değerlendirdi: “Eğer beklentiler kötüyse, döviz kurunun yükselmesi, düşmesi, ona müdahale edilmesi, insanların döviz bozdurması gibi müdahalelerin bir anlamı olmaz. Tüm bunlar kısa vadede etkili olur. Esas olarak dolar karşısında güçlü bir TL ne zaman yeniden ortaya çıkar dersek, yapısal olarak üretim şartlarının sağlıklı biçimde dönmeye başladığı zaman bu mümkün olacaktır. Çünkü bir ülke parasının değerini belirleyen özde en önemli şey, kendi ekonomik gücüdür” dedi.

‘GEMİ SU ALIYOR, DAHA DA ALACAK’

Yakın dönemde Merkez Bankası'nın döviz kuru politikasında ciddi radikal değişikliklere gidebileceğini söyleyen Doç. Dr. Alçın, “Örneğin yakın dönemde esnek döviz kuru sisteminden vazgeçilebileceğini düşünüyorum. Bu tip müdahaleler de olabilir. Netice itibariyle bu dalga, önemli bir dalga ama gemiyi batırmaz. Fakat geminin biraz su aldığı ve biraz daha alacağı ortada. Önemli olan bu süreçten nasıl sağlıklı çıkılabileceği. Onun da tek yolu, reel ekonominin sağlam ayaklar üzerine daha fazla oturtulmasından geçiyor” yorumunda bulundu.

Reel üretimle faiz oranları arasındaki makasın giderek açıldığına da dikkat çeken Sinan Alçın, “Bunun sonucu olarak faizler düşük kaldığı sürece uluslararası fonların ülkeye girişi de engellenmiş oluyor. Dolayısıyla doları bir mal olarak düşünecek olursak, ülkeye giren dolar musluğu kısılırken, ülkeden çıkan dolar musluğu sonuna kadar açılmış durumda” diyerek doların TL karşısındaki aşırı değerlenmesini anlattı.

‘KRİZDE DEĞİLİZ AMA RİSK YÜKSEK’

Ekonomideki gidişatın kısa ve orta vadede sonuçları olacağına da dikkat çeken Alçın, “Henüz krize girmiş değiliz ama girme ihtimalimiz yüksek. Yine de ‘Kriz kesin kapıda’ diyemeyiz. Bu dalgalanmadan nasıl çıkılacağı ya da çıkılıp çıkılamayacağı önemli. Şu an ortaya çıkan tahribatın boyutları biraz büyük. Bu durum özellikle kısa dönem için riski artırıyor” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan, geceye damga vurdu

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu’dan Erdoğan’a döviz tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...