07 Aralık 2016 00:33

Kışın sevabı; kestane

Soğuklarla birlikte kestane kokusu sokakları sardı. Peki Kestanenin faydaları nelerdir, nasıl pişirilir?

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Kış ayları geldi çattı. Havalar iyice soğumaya başladı. İliklerimize kadar işleyen soğuklar kestane mevsiminin de habercisi. Soğuklarla birlikte çarşı pazarda yerini alan kestane, sokaklarda hele hele evlerde mis gibi kokmaya başladı. 

Kayıngiller familyasından olan bu sevilen besin, Castanea ağacının yenilebilen tohumu. Kestane kış aylarında direk yemiş olarak tüketildiği gibi, nişastalı yapısı nedeniyle yemeklerde lezzet ve kıvam artırıcı olarak da kullanılıyor. Pasta ve tatlılarda da kullanılabilen yemiş, besin değerleri açısından oldukça besleyici. 

Ağaçta yetişen bu yemiş, diğer yemiş türlerine göre protein ve yağ oranı açısından düşük. Yüksek nişasta ve su içeren kestane besin değerleri, lif, potasyum, fosfor ve kalsiyum açısından besleyici, B1, B2, C vitaminleri açısından da doyurucu bir yemiş. 100 gram kestane, ortalama 160 kilokalori enerji sağlıyor. Bu değer kestanenin türüne ve pişirme yöntemine göre değişiyor.

‘3 ADEDİ 1 DİLİM EKMEĞE EŞİT?

Karbonhidrat açısından zengin olduğu için diyet yapan kişilerin kestaneyi kontrollü tüketmeleri gerekiyor. Omega 3 ve omega 6 açısından zengin olduğu için öğrenme çağındaki çocukların tüketmesi önerilirken yetişkinlerin kontrollü tüketmesi gerekiyor. Zira 3 adet kestane, 1 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata eşit. Bir kişi normalde 10 veya 15 kestaneyi tek seferde yiyebilir. Bu nedenle kilo problemi olan kişilerin, kontrollü olarak, aşırıya kaçmadan kestane tüketmesi kilo kontrolü için önemli.

Geçen yıl pazarda 10-15 TL arasında satılan kestane bu yıl 15-20 TL arasında satılıyor.

FAYDALARI

Kestane kabukları kaynatılarak hazırlanan su, ateş düşürücü ve sakinleştirici etkiye sahip. Meyvesi, kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mide ve karaciğere de faydalı bir yemiştir. İshali önler. Demir kansızlığını önleyen kestane, magnezyum ve fosfor açısından zengin bir yemiş. Potasyum düşüklüğü olan kişilere potasyum açısından da zengin olan kestane tüketimi öneriliyor.  Çölyak hastaları, kestane unu gluten içermediği için hamur işlerinde kestane ununu tercih ediyorlar. Kestanenin sadece yenilebilen tohumları değil, kabuğu, dalları ve yaprakları da faydalı.  

NASIL PİŞİRİLİR?

Kış aylarında bolca tüketilen kestanenin en çok tercih edilen pişirme yöntemi kestane közleme. Daha iyi pişmesi için üzerine çizik atılır ve ateş üzerinde közlenir. Artık eskisi kadar odun sobası kullanılmadığı için kestaneler tavada ya ta tost makinesinde közleniyor. Bir diğer pişirme yöntemiyse haşlama. Haşlanarak salatalarda kullanılan kestane tatlılarda da kullanılır. Bir diğer tüketilme şekliyse çiğ. Kabukları soyularak yenebilen kestane midede biraz daha zor sindirilir. Bu nedenle mide hassasiyeti olan kişiler kestaneyi pişirerek tüketmeli.

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'da deprem: ölü sayısı 54'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Almanya’da Noel pazarları kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa