07 Aralık 2016 00:23

Petrol-İş: TPI’da işten atılmalara engel olduk

Petrol-İş İzmir Şubesi Başkanı Gani Gündoğdu, TPI Composites fabrikasında işçilere verilen sözlerin tutulmadığı iddialarına yanıt verdi.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

TPI Composites fabrikasında, işçilerin dört gözle beklediği set sonu 4 maaş priminin, yıl sonunda verilmeyeceğinin öğrenilmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Gazetemize ulaşan işçiler, set sonu primi vaadiyle, çeşitli haklarından taviz vererek yoğun bir şekilde çalıştırıldıklarını, ancak karşılığını alamadıklarını söylediler. Üretim hedefine 1 ay önceden ulaşılmasına rağmen, önce ücretsiz izin olarak duyurulan, tepkiler sonucunda ücretli izne çevrilen ‘duruş’ da tepkileri sendikaya yöneltti. Petrol-İş Sendikası İzmir Şubesi’ni verilen sözlerin tutulmaması ve temsilcilik seçimlerinin yapılmaması ile eleştiren işçiler, sendika yönetimini mücadele etmek yerine uzlaşmakla, hatta delegelerin işten çıkartılmasında “patronla kol kola hareket etmekle” suçlamıştı. 

Eleştirilerin hedefindeki Petrol-İş İzmir Şubesi Başkanı Gani Gündoğdu, işçilerin iddialarına yanıt verdi. Ücretsiz izin ve işçi çıkarılması, Menemen fabrikasında İŞKUR işçisi çalıştırılması gibi sorunlara ilişkin de açıklamalarda bulunan Gündoğdu, “4 maaş set sonu priminin sözleşmede yazmadığı için alınamadığını” savundu.

İŞÇİ BİRİKMİŞ PARASINI TEK SEFERDE İSTEYİNCE... 

Gani Gündoğdu, TPI’da Temmuz 2012’de fabrikada mavi ve beyaz yakalı toplam 320 kişi çalıştığını, oldukça kötü olan çalışma koşullarına karşı bir ay gibi kısa bir sürede örgütlenerek yetki aldıklarını anlattı. “İşçiler o tarihte net 850 lira alıyordu, sosyal hak yoktu” diyen Gündoğdu, fabrikada çalışan işçi sayısının 3 yıl içinde 1500 kişiye ulaştığını, bu arada işe yeni girmiş en düşük işçi ücretinin de 1720 liraya yükseldiğini söylüyor. “Fabrikadaki ortalama ücret net 2 bin 350 lira” diyen Gündoğdu, bu yılın mayıs ayında imzaladıkları TİS’le aile zammı, vardiya zammı gibi kazanımlar da elde ettiklerini belirtiyor. 

“İşçiye sormadan sözleşme imzaladı” eleştirilerini de kabul etmeyen Gündoğdu, sözleşmeye her vardiyadan ve üniteden gönüllü işçilerle oluşturdukları 80 kişilik komite ile toplantılar yaparak hazırlandıklarını, sözleşmenin bittiği gün saat 16.00’da iki vardiyayı birleştirip 875 işçi ile görüştüğünü aktardı. İşçinin 6 trilyon birikmiş parası olduğunu, işverenin bunu 6 taksitte ödemek istediğini, işçilerin ise bir seferde almakta ısrar ettiğini anlatan Gündoğdu, “Bir seferde ödendi. Bu, TİS’te önümüzü biraz kesti” diye konuştu. 

ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERMEK İSTEDİLER

Gündoğdu’ya göre TP1’deki en büyük sıkıntıları, en büyük müşteri durumundaki General Elektrik (GE) firmasının siparişlerini geri çekmesi ve işverenin ücretsiz izin istemiyle gelmesi. Gündoğdu bu süreçle ilgili şunları anlattı: “GE, Bergama’ya kanat fabrikası kuran ve bin işçi ile temmuz ayında üretime geçmeyi hedefleyen Danimarkalı NM firmasını satın aldı. Dolayısı ile siparişlerini geri çekti. Bir hafta önce Genel Müdür ve Personel Müdürü bana gelerek, GE’nin siparişlerini çekmesi ile bir aylık duruş boşluğu çıktığını, toplamda 777 işçiyi ücretsiz izne çıkaracaklarını, tahminen 80-100 arası işçiye de çıkarmayı planladıklarını söyledi. Bu işçilerin 197’si direk GE bölümünün. Nordeks bölümünde 230, Finish dediğimiz bölümden de 250 arkadaşımızın 1-31 Aralık arası ücretsiz izinli sayılmalarını istiyoruz, bununla ilgili kanundan doğan kısa çalışma ödeneğine müracaat etmek istiyoruz, dediler. Maalesef öyle bir hakları var ve işçinin maaşının üçte ikisini devlet ödüyor.” 

İŞÇİ İSTEMİŞ

1 Aralık itibariyle GE bölümünde çalışan 197 işçinin ücretli izne ayrıldığını ifade eden Gündoğdu, “Maaşlarını alacaklar, işverenle anlaştık. Bu ay almaları gereken ikramiyeleri de Ocak’ta alacaklar. 80-90 kişinin de çıkışının verilmesi gündemde idi, bunlar da durduruldu” dedi. Bu konu ile ilgili iki vardiyadan işçilerle toplantı yapıp görüştüklerini söyledi. 

15 Temmuz’dan sonra hükümetin uygulamaları nedeniyle devlet memurluğu kadrolarında ciddi boşalma olduğunu, bazı işçilerin KPSS’ye girmek için çıkış için kendilerinden yardım istediğini ileri süren Gündoğdu, “Bunu yaptığımız zaman sendika işçi çıkartılmasına göz yumuyor deniliyor. Yani üyeye yardım edelim mi, etmeyelim mi!” diye konuştu. 

İŞÇİLER TEMSİLCİ SEÇİMİ İSTİYOR

Delege seçimi yaptıklarını söyleyen Gündoğdu, fabrikada örgütlenmeye öncülük eden işçileri temsilci belirlediklerini ve onlarla devam ettiklerini belirterek, temsilcilik seçimi yapmadıklarını kabul etti. 

Temsilci seçimlerinin güvenoyu anlamı taşıyacağını belirten TPI Composites işçiler ise temsilcilerin atama ile değil seçimle belirlenmesini istiyor.

‘MENEMEN İŞÇİLERİ T2 ÜZERİNDEN ALINDI’ 

İşçilerin kiralık işçiliğe karşı çıkmadığını, PETROL-İş olarak Menemen Maltepe Serbest Bölgesi’nde 2. fabrikayı kuran işverenin buraya kiralık işçi ve İŞKUR üzerinden işçi alımı yapılmasıyla ilgili planlarına karşı çıktıklarını öne süren Gündoğdu, şunları söyledi: “Şu an Menemen’de 320 üyemiz var. ‘İŞKUR üzerinden adam alırsanız sizi T1’de yani Sasalı’da çökertirim’ dedim. ‘Sizinle ek protokol yapacağız. Alacağınız işçileri İŞKUR üzerinden değil T2 üzerinden alacaksınız, sigortalarını tam yatıracaksınız, girdikleri andan itibaren üyemiz olacaklar. Size 8 aylık süre tanıyacağız. Buraya aldığınız kişiler bin beş yüz lira üzerinden alınacak. T1’de çalışan arkadaşlarımın aldığı sosyal hakların yüzde 50’sini alacaklar’ dedik. Sekiz ayın sonunda bakanlıktan yetkimizi alacağız. T1’deki bütün maaş ve sosyal haklar buraya yansıyacak.” 

‘TEPKİM SES KAYDIMI ALIP, İŞVERENE GÖTÜRENLERE İDİ’

Gani Gündoğdu, işçilere küfür ve hakaret ettiği suçlamalarına da itiraz ediyor: “TİS’le ilgili konuşmalarım sırasında ses kaydımı almışlar. Ben konuşurken kime vuracağım, işverene değil mi, ‘ben sizin hakkınızı almazsam, şöyle olmazsa, böyle olmazsa’ diye. Benim konuşmalarım kaydedilip genel müdürün önüne konulmuş. İkinci toplantıda, ‘hangi şerefsiz, hangi ahlaksız ve hangi terbiyesiz benim konuşmalarımı genel müdürün önüne koyduysa çıksın’ dedim. Sonra benim işçilere şerefsiz, namussuz, ahlaksız dediğim söyleniyor. Ben konuşmalarımı yalakalık yaparak genel müdüre veren adama demişim, gene diyorum.” 

 

ÖNCEKİ HABER

Arda’dan şampiyonlar Ligi’nde 3 gol 1 asist

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de erkek öğrenci yurdunda yangın paniği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...