07 Aralık 2016 00:37

Gıda-iş'ten ÇAYKUR kampanyası: Mevsimlik işçiye kadro

Gıda-İş Sendikası, Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun yöresinde ÇAYKUR’da çalışan 9 bin mevsimlik işçinin kadroya alınması talebiyle kampanya başlattı.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

DİSK/Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR’da mevsimlik olarak çalışan işçilerin daimi kadroya alınması için imza kampanyası başlattı. Mevsimlik işçilerin yılda 150 gün çalıştığını, diğer günler ise çalışamadığını belirten Gıda-İş Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu, herkesi imza kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun yöresinde ÇAYKUR’da çalışan 11 bin 500 işçinin 9 bini mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Daha önce de mevsimlik işçilerin kadroya alımı talebini dile getiren DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, bu kez de imza kampanyası başlattı. 4 ay sürecek kampanya kapsamında ilk stant Rize merkezde açıldı.

‘ANCA ÖLDÜKLERİNDE EMEKLİ OLACAKLAR’

Kampanyaya yoğun bir katılımın olduğunu belirten Gıda-İş Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu, “1000’e yaklaşan sayıya ulaştık” dedi. Mevsimlik işçilerin yaşadığı sorunun ciddi boyutta olduğunu dile getiren Sarıoğlu, “Bu ülkede 12 ay boyunca çalışan zar zor geçinirken 4 ay çalışmayla bir insan nasıl geçinebilir?” diye sordu. Çalıştıkları süre boyunca ücretlerinden kesilen bir miktarın işsizlik fonuna aktarıldığını anlatan Sarıoğlu şöyle devam etti: “Ama işsizlik fonundan yararlanamıyorlar. 600 gün çalışma şartı işsizlik fonundan yararlanmalarına engel oluyor. Bir de 4 aydan sonra SSK primleri durduruluyor. Bu şekilde bu insanlar 83 yaşında emekli olacak. Öldükten sonra emekli olacaklar.”

ÇAYKUR’da mevsimlik olarak çalışan işçilerin başka bir iş yapma şansları da olmadığını söyleyen Sarıoğlu, “İş akitleri askıda olduğu için özel sektörde de çalışamıyor. Bir iş başvurusu yaptıklarında ‘iş akitleriniz askıda’ denilerek reddediliyorlar” dedi.
ÇAYKUR’un kuru çay nakliyesinde taşeron firmalara iş verdiğine dikkat çeken Sarıoğlu, “Bu işçiler, buralarda değerlendirilebilir. Alternatif çok ama icraat yok. Biz bunun için imza kampanyasını başlattık. Basının da desteğiyle başaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

KAMPANYA RİZE’NİN İLÇELERİNDE DEVAM EDECEK

Rize'deki imza standında bulunan Gıda-İş Yönetim Kurulu Üyesi Recep Onur Uygur da “Havanın soğukluğuna, yağmura rağmen beklediğimizden fazla ilgi var. Bu kampanyaya sendikamıza üye olan ya da olmayan tüm işçileri, tüm vatandaşlarımızı destek olmaya çağırıyoruz. Bugün Rize’de, önümüzdeki günlerde ilçelerde devam ettireceğiz. Vatandaşlarımızdan da olumlu tepki alıyoruz, çünkü bu sorun herkesi ilgilendiriyor” dedi.

‘ÇAYKUR’UN FAZLASIYLA KADRO İHTİYACI VAR’

GIDA-İŞ Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada da “Mevsimlik işçi olan kardeşlerimizin sıkıntısı ortada iken bir de üstüne ÇAYKUR yeterince daraltılmış, kadro sayısı yetersiz hale getirilmiştir. Bir işçi birkaç işçinin işini yapar hale gelmiştir. ÇAYKUR’da fazlasıyla kadro ihtiyacı bulunmaktadır. Mevsimlik işçilerin kadroya alımı acilen yapılmalıdır. Sendika ayrımı yapmadan, kadrolu-mevsimlik bütün işçi kardeşlerimizi, üreticilerimizi ve tüm Rize halkını standımıza güç ve destek vermeye davet ediyoruz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Kayserililer: Vatandaşın dolar bozdurmasıyla olmaz bu iş

SONRAKİ HABER

'Antalya’da kılınan Türkiye tarımının cenaze namazıydı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...