07 Aralık 2016 00:43

Kayserililer: Vatandaşın dolar bozdurmasıyla olmaz bu iş

Kayseri'de emekçilerle hükümetin 'dolar bozdur' kampanyasını konuştuk.

Paylaş

Faysal FİDAN
Veli ŞAHİN
Kayseri

Ekonomi kötüye gidiyor. Dolardaki önlenemeyen yükselişe çare bulmak için ekonominin başında olanlar peş peşe toplantılar yapsa da pek sonuç aldıkları söylenemez. Ekonomistler çözüm olmayacağını söylese de son günlerin en ünlü kampanyası "dolar bozdur" kampanyası. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, AKP Hükümeti yetkilileri, vatandaşa "Yastık altındaki dolarları bozdurma" çağrısı yapıyor. Dolar yakanlardan, dolar bozdurana ‘Bedava hizmet veren’ esnaftan geçilmiyor ortalık. 

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan bir araştırmada, birikimlerinin toplamı içinde doları en çok tercih eden illerin AKP’nin en çok oy aldığı Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kayseri olduğu ortaya çıkmıştı...  Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta sonu Kayseri’deydi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Müzesinin açılışında da "Dolar bozdur" çağrısını tekrarladı. Erdoğan, bazı patronların ismini vererek, “Dolarla kira alıyormuşsunuz, almayacaksınız” dedikten sonra, valiliğe bu patronları takip etmesi için talimat verdiğini söyledi. Açılış sonrasında yapılan mitingde Erdoğan ve Başbakan aynı çağrıyı tekrar yaptı. 

Aradan birkaç gün geçtikten sonra bu çağrıların ne kadar etkili olduğunu öğrenmek için sokağa çıktık...

‘ÇOK DEĞİŞİKLİK YOK’

Döviz bürolarına uğruyoruz. Çalışanlara kampanyanın nasıl gittiğini soruyoruz. “Çok bir şey değişmedi. Ev hanımları az da olsa geliyor. Ama pazar günü miting yapılmasına rağmen bir değişiklik yok. Yani her zaman olduğu kadar gelen oluyor” cevabını alıyoruz. Nedenini soruyoruz; “Sen insanlara artacak dersen, onlar da artmasını bekler” diye açıklıyorlar. 

VATANDAŞIN DOLARIYLA OLMAZ BU İŞ!

Emekli bir memur olan Mehmet İnce, Erdoğan’ın daha önce yaptığı “Avroya dokunmayın yanarsınız" açıklamasından sonra başına gelenleri şöyle anlatıyor:  “Avroyu bozdum. Elim kırılsaydı, 10 bin TL’ye yakın zarar ettim. Bunu diyen sıradan bir insan değil, Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı ne diyorsa tersi çıkıyor, bu nasıl iş? Para kaybetmenin çağrısı yapılıyor.” 

İnce, halkın dolar bozmak bir yana, “Keşke dolarım olsa...” dediğini söylüyor. “İnsanların geçim sıkıntısı var. Neden bozsun, enayi değil. Hem ben dolar bozarak düzen olacağına inanmıyorum. Hukukun tarafsızlığı mümkün olursa, tek parti değil kuvvetler ayrılığı esas alınırsa ancak öyle düzelir. Vatandaşın dolarıyla olmaz bu iş. Kayseri’de tüm patronlar parasını saklıyor. Vatandaşın 100 dolarıyla da bu çözülecek derseniz kusura bakmayın ama haletiruhiyeniz iyi değildir.” 

Fotoğrafını çekmek istiyoruz. Çocuklarının memur olacağını belirterek, “Ben korkmuyorum, bağırırım da bu iş böyle olmaz diye ama muhalif olanlara ne oluyor görüyorsunuz. Çocuklarım için resim koyma” diyor. 

‘PARAM OLSA DOLAR YAPARIM’

Döviz bürolarının yakınında çalışan temizlik işçileri de işten atılma korkusuyla isim vermek istemiyor. “Valla param olsa tersine dolar yaparım. Dolar daha da artacak, gidişat o yönde. Alım gücümüz düştü, böyle şeyler düşünmek zorundayız” diyen işçiler, ülkede “Tehlikeli bir sessizliğin hakim olduğunu” düşünüyor: “Patlama noktasına geldi insanlar. Türkiye toplumu durur durur bir anda patlar. Kayseri böyleyse batı nasıldır siz düşünün...”  

‘MİLLİ DAVA BİR YERE KADAR…’

Çalıştıkları fabrikalara gitmek için duraklara gelen işçilerle konuşuyoruz. “Dolarımız yok ki bozduralım” cevabını alıyoruz. Has Çelik fabrikasında çalışan bir işçi, “Kampanya eğer memleketin ve milletin menfaati içinse doğrudur ama şu da var, bu zor günlerde milletten bunu beklemek ne kadar doğru? Millet kıt kanaat geçiniyor. Milli dava olsa bile bir yere kadar. Benim iki çocuğum var, işçilerin durumu ortada. Memleketin yarısı işçi... Ama söz konusu vatan milletse kampanya doğrudur...” diyor. 

“İşçi kesiminde dolar ne arar?” diyor bir Boytaş işçisi de, “Türk parasının değeri artacaksa desteklerim, ama böyle artacağına inanmıyorum. Patronlar ne yapıyor, onu merak ediyorum. Onlar ülkenin kalkınması için çalışıyorlar, bence ama esas onlara sormak lazım. Ülke içinse yaparız, ama yok ki!” (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hastanede silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı  

SONRAKİ HABER

Gıda-iş'ten ÇAYKUR kampanyası: Mevsimlik işçiye kadro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...