28 Mayıs 2012 12:32

Okul mu cezaevi mi?

Diyarbakır’ın hemen hemen bütün ilk, orta ve lise düzeyindeki okulların etrafının yüksek duvar, demir parmaklık ve tel örgülerle kapatılması dikkat çekiyor. Okulların adeta cezaevini benzetilmesine tepki gösteren Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, bu uygulamayla bir korkunun geliştirilmek istendiğine işaret etti.

Okul mu cezaevi mi?
Paylaş

Diyarbakır’da ilk, orta ve liselerdeki okulların büyük bir bölümü cezaevini andırıyor. Okulların duvarlarının yüksek olması, duvarların üzerine konulan demir parmaklıklar, bunlar da yetmiyormuş gibi duvarın üzerinde bulunan demir parmaklıkların üzerine jilet tel örgülerin serilmesi okullara cezaevi havası katıyor! Bilim ve eğitim yeri olan okul bahçelerinin cezaevini andırır şekilde tel örgülerle çevrilmesinin öğrenciler üzerindeki psikolojik etkisi ise tahmin bile edilemiyor. Özellikle Diyarbakır’daki okulların duvarlarına yerleştirilen demir parmaklık ve tel örgülerin hangi amaçla yapıldığı bilinmezken, eğitim camiasından ise bu uygulamalara tepki var.

EĞİTİME ZARAR VERİYOR

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, okulların tel örgü, yüksek duvar ve demir parmaklıklarla örülmesinin bir öğrencinin psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Bu nasıl eğitim anlayışıdır. Gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz” dedi. İnsanın doğanın bir parçası olduğunu ifade eden Birtek, “İnsanlar doğa ile iç içe yaşadıkça mutlu olur. Yaşadıkça başarılı olur. Öyle yüksek duvarlarla tel örgüleriyle okulların çevresini çevirmekle bir kere insanın doğayla olan ilişkisini koparmış olursunuz. Çünkü bu çocukların yeşilliğe dinlenmeye ihtiyaçları vardır, ancak siz bunların yolunu kapatırsanız elbette ki çocuğun psikolojisini de etkilemiş olursunuz. Eğitim öğretim açısından da çocuk pedagojisi açısından olumsuz etkileri olur” dedi.

‘CEZAEVİNE BENZETİLMEK İSTENİYOR’

Birtek, okullardaki bu tel örgülerle, demir parmaklıklarla, yüksek duvarlarla öğrencilerin eğitim konusundaki derslere yaklaşımlarını ve okula gelmemelerine de neden olabileceğini ifade ederek, “En çarpıcı olan yanı da cezaevlerine benzetilmek istenmesidir” dedi. Uygulama ile aynı zamanda korku geliştirilmek istendiğini savunan Birtek, “Türkiye toplumu cezaevleri ile ıslah edilmeye çalışılıyor ve bu okullarda uygulanalar da onu çağrıştırıyor. Ancak biz Eğitim Sen olarak mutlaka bu durumdan vazgeçilmelidir diyoruz” şeklinde konuştu.

Cezaevini andıran bir ortamda öğrenim gören öğrencilerin psikolojisinin bozulacağına dikkat çeken Birtek, sendika olarak yaşanan sorunla ilgili birçok kez Milli Eğitim Bakanlığına rapor gönderdiklerini belirterek, söz konusu uygulamadan vazgeçilerek sorunun çözümü için adım atılmasını beklediklerini söyledi. (DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler buluştu

SONRAKİ HABER

Üzerlerine yıldırım düşen tarım işçisi iki kadın öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...