06 Aralık 2016 08:30

Asgari ücret görüşmeleri: Patronlar sıfır zam dayatıyor

2017 asgari ücretinin belirlenmesi için yapılan görüşmeler patronların sıfır zam dayatmasıyla başladı.

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını gerçekkleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında yapılan ilk toplantı bakanlıkta yapıldı. Toplantıya işçi tarafını temsilen Türk-İş, patron tarafını temsilen ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in de katıldığı toplantıda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık yapıyor.

BAKAN GEÇEN YILKİ ZAMMI SAVUNDU

Açılış konuşmasını yapan Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, özellikle popülist davranmak yerine gerçekçi ve hakkaniyetli süreçlerle bugünlere geldiklerini savundu. Asgari ücret konusunda 2002 ve 2016 yılları arasında yaklaşık 6 katlık bir artış olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, “Özellikle, 2015-2016 yılı için asgari ücretin yüzde 30'luk bir artışı, 1000 TL'den 1300 liraya çıkması tabi ki işverenimizi gerilime sürükledi. Bu tedirginliğini gidermek için hükümet 100 TL'lik bir destek verdi. Bu anlamda da yaklaşık 9.4 milyar, yıl sonu itibarıyla 10 milyarlık destek bu anlamda işverene katkı olarak sübvanse edilen bir destek oldu. İşçi de bizim işveren de bizim. Daha güçlü olabilmeleri için her türlü desteği vermek bizim sorumluluğumuz” dedi.

DOLAR ASGARİ ÜCRETİ ERİTTİ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise çalışanların asgari ücrete ilişkin beklentilerinin büyük olduğunu ve geçen yılan yapılan artışın yüksek görünmesi nedeniyle artış yapılmamasının konuşulduğunu söyledi. Ancak emekçilerin alım gücünün gerilediğini belirten Irgat, geçen yıl 447 dolar olan asgari ücretin bu yıl 368 dolara düştüğüne dikkat çekti.

PATRONLARDAN İŞTEN ATMA TEHDİDİ

TİSK Yönetim Kurulu üyesi Metin Demir ise asgari ücrette yapılacak artışa karşı ‘işsizlik’ tehdidinde bulundu. “Asgari ücret artışında her şey normalmiş gibi görülmesi hepimizi etkileyecek” diyen Demir, çalışanların işini kaybetmemesi ve ilave istihdam gerektiğini söyledi. Demir, geçen yıl yapılan artışın kendilerini 2 yıl tolare edeceğini düşündüklerini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rasim Ozan Kütahyalı hakkında 6 yıl 4 aya kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

‘Türkiye’deki basınla dayanışma içinde olacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...