28 Mayıs 2012 11:36

İMES işçileri: Anayasada biz de olmalıyız

AKP’nin ‘12 Eylül Anayasasını değiştiriyoruz, sivil ve demokratik bir anayasa hazırlıyoruz’ propagandası eşliğinde başlayan ‘Anayasa yazım sürecini’ İMES’te çalışan işçilerle konuştuk. İşçilerin bir kısmı hükümetin anayasa çalışmasını desteklediğini belirtirken, kimi işçiler yeni

İMES işçileri: Anayasada biz de olmalıyız
Paylaş
İnan Dursun

AKP’nin ‘12 Eylül Anayasasını değiştiriyoruz, sivil ve demokratik bir anayasa hazırlıyoruz’ propagandası eşliğinde başlayan ‘Anayasa yazım sürecini’ İMES’te çalışan işçilerle konuştuk. İşçilerin bir kısmı hükümetin anayasa çalışmasını desteklediğini belirtirken, kimi işçiler yeni anayasa çalışmalarının AKP’nin kendi pozisyonunu sağlamlaştırmasının bir aracı olarak kullandığı fikrinde. Kimi işçiler “12 saat çalışıp, 900 lira alıyoruz, geçinemiyoruz. Neyin anayasası” derken, kimileri halkın taleplerinin yer aldığı ve üzerinde ortaklaşma sağlanan bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ortak görüş ise, ağır koşullarda, düşük ücretlerle çalıştırılan işçilerin haklarının da anayasada garanti altına alınması gerektiği.

‘HANİ 2 SENDİKAYA ÜYE OLABİLECEKTİK?​’

AKP’nin yeni bir anayasa yapmadığını asıl olarak kendi iktidarını sağlamlaştırmaya çabaladığını düşünen Ali Aksoy isimli işçi, referanduma sunulan anayasa da dahil bugüne kadar yapılan hiç bir anayasanın halkın ve işçilerin taleplerini içermediğini dile getirdi. En son referandumla yapılan anayasa değişikliğinde işçilerin 2 sendikaya üye olabileceğine vurgu yapıldığını ancak işçilerin bir sendikaya üye olduklarında işten atıldığını söyleyen Aksoy, çalışma ve yaşam koşullarının işçiler için her geçen gün daha da kötüye gittiğini söyledi.

‘GEÇİNEMİYORUZ, NEYİN ANAYASASI?​’

Ekrem isimli bir diğer İMES işçisi ise anayasanın değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Fakat önemli olan değişikliğin kimin için yapıldığı. Ben değişen pek bir şey olacağına inanmıyorum Günde 12 saat çalışıp, karşılığında 900 lira maaş alıyoruz. Geçinemiyoruz. Neyin anayasası, neyin tartışması. Ben ay sonunu nasıl getireceğim onu düşünüyorum. Mecliste ki tartışmalar suni” diyerek katılıyor tartışmaya.

'HÜKÜMET BİRÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ’

Eyüp Gür isimli işçi ise AKP’li olduğunu belirterek, “AK Parti son anayasa değişikliğiyle bir çok şeyi değiştirdi. Bu konuda muhalefetin destek olması gerek. Muhalefetin söylemlerini de dikkate alarak, herkesi memnun edecek bir anayasa yapılabilir. Anayasada halkın en temel ihtiyaçlarının gözetilmesi gerek. Aksi halde ülke bölünmeye gider” sözleriyle hükümetin çalışmalarını desteklediğini dile getirdi.

‘HALKA SORULMALI’

Halil isimli İMES işçisi ise yeni bir anayasanın şart olduğunu ama bunun için ortak bir zemin oluşturmak gerektiğini belirterek, “Nasıl bir anayasa yapılacağı halka sorulmalı. Anayasa bir ülkenin temel taşı. Bunun için her kesimi kapsayacak bir çalışma olmalı. Yalnızca bir partinin yapacağı bir anayasa da huzursuzluğa neden olur” şeklinde konuştu.

‘İŞÇİLER GÖZETİLSİN’

İşçileri gözeten bir anayasa yapılması gerektiğini belirten Mahmut Alın isimli işçi ise “Başta çalışma saatleri olmak üzere sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı, barınma hakkı gibi maddeler halk adına anayasada yer almalı. Gerçek bir halk anayasası ancak böyle yapılabilir” dedi. Başta Kürt sorunu olmak üzere, azınlıkların haklarının gözetildiği, ciddi iyileştirmeler yapılması gerektiğini söyleyen Alın, “Ayrıştırıcı değil, birleştirici bir anayasaya ihtiyaç var. Hükümetin anayasa yapım sürecinde takındığı tutumu doğru bulmuyorum. Muhalefetle konuşulması, halkla, bilim insanlarıyla konuşulması” gerekir” şeklinde konuştu.

‘HERKES BİR ŞEY SÖYLÜYOR  AMA...’

Anayasa tartışmalarını yakından takip etmediğini söyleyen Cemal isimli işçi ise “Herkes bir şeyler söylüyor, Ama ne söylüyor anlaşılmıyor. Beni tatmin edecek bir anayasa olacaksa olsun yoksa istemem” sözleriyle ifade ediyor görüşlerini.

‘UMUTLU DEĞİLİM’

AKP’nin tek başına yapacağı anayasadan bir hayır gelmeyeceğini söyleyen Oğuz Sarı isimli İMES işçisi ise “Ülkenin gidişatını iyi görmüyorum. Tüm komşu ülkelerle kavgalı hale geldik. Bu gidişle dostumuz kalmayacak. En temel ihtiyaçlara fahiş zamlar yapıldı. İşçi ve emekçilere gelince zam en düşük seviyede tutuluyor. Bu da AKP’nin bir aynası. Yeni bir anayasa için ortaklaşılması gerek. İnsan hakları başta olmak üzere iş yaşamına dair önemli değişiklikler  yapılmalı. Anayasada bunlara öncelik verilmeli ama ben umutlu değilim” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘4+4+4 hükümetin siyasi niyetinin karşılığıdır’

SONRAKİ HABER

Binici: Urfa halkı gereken cevabı verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...