06 Aralık 2016 00:30

İncirleri ve zeytinleri JES için anayurdunda katlediyorlar

Aydın'da köylüler bir ay önce jeotermal enerji santraline karşı kazanmıştı. Ancak başka bir şirket santral kurmak için ağaç kesti.

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın Ortaklar ilçesi Tekin köylülerinin, köyün 100 metre yakınında yapılmak istenen jeotermal enerji santralinin (JES) bir ay önce mahkeme kararıyla durdurulması sevinçleri kursaklarında kaldı. Başka bir  şirket, köyün bu sefer 300 metre yakınında santral kurmak için yüzlerce zeytin ve incir ağacını katletti.

YÜZLERCE ZEYTİN VE İNCİR AĞACI KATLEDİLDİ

Tekin köyü Kocabağ mevkiinde 10 dönümlük tarlayı satın alan Karizma Jeotermal Enerji Şirketi satın aldığı arazideki yüzlerce zeytin ve incir ağacını katletti. Bununla da kalmayan jeotermal şirketi satın aldığı araziye ulaşabilmek için patika yolunu da izinsiz bir şekilde genişletti. Yol açılması sırasında da yüzlerce incir ve zeytin ağacının kesildiğini söyleyen köylüler ise bu duruma isyan etti.

KÖYLÜLER TALANA İSYAN EDİYOR

Önceki gün köye giden Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP) İkinci Başkanı Dr. Metin Aydın, şirketin köylülerin tapulu arazisini hiçbir izin, mahkeme kararı olmadan keyfi bir şekilde yola kattığını dile getirdi. Köylülerin ne olduğunu bile anlamadan bir oldu bittiye maruz kaldıklarını aktaran Aydın, “Köylüler yapılan talan ve katliam karşısında isyan ediyorlar. Yitip giden topraklarına mı, tek geçim kaynakları olan zeytin ve incir ağaçlarının yok edilmesine mi, yetkililerin duyarsızlığına mı üzüleceklerini bilemediklerini söylüyor. Artık hangi kapıya başvuracaklarını, nerede haklarını arayacaklarına şaşırmışlar” dedi.

BİR AY ÖNCE MAHKEME ‘DUR’ DEMİŞTİ

Daha 1 ay önce yine Tekin köyünün kuzey batısına kurulmak istenen jeotermal santrale karşı açılan davada mahkemenin bilirkişilerin kararına uyup jeotermal santral yapım faaliyetlerini durdurduğunu belirten Aydın, “Bilirkişiler santralin köye 100 metre mesafede yapıldığını ve insan sağlığına zararlarının olacağını, jeotermal santral kurulacak alanın zeytin ve incir bahçeleri içinde yapılmak istenildiğini, incirin Aydın için temel geçim kaynağı olduğunu, bu bitkinin bir başka bölgede yetiştirilemeyeceğini, o nedenle eğer jeotermal santral kurulursa bölgeye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini, jeotermal santral kurulumu için alternatif tarım arazisi aranmadığını tespit etmiş ve karar vermiş idi. Köylüler mahkeme kararı ortada ve zeytin kanunu yürürlükte iken jeotermal şirketlerinin nasıl yine köy sınırları içinde, zeytin bahçesi içinde yeni jeotermal santral yapım işlemine giriştiklerini anlamadıklarını ifade ettiler” diye konuştu.

EVLATLARIMIZ KİM İÇİN, NİYE ÖLÜYOR?

Köylülerin, “Aydın’ın sahibi kim? Aydın halkının toprağını,canlı yaşamını kim koruyor?” diye isyan ettiklerini ifade eden Aydın, köylülerin bu kanun tanımazlık karşısında kime güveneceğini bilemediğini ifade etti. Aydın, görüştüğü köylülerin çocuklarının güneydoğuda, ülke sınırlarında nöbet beklediklerini, hayatlarını kaybettiklerini dile getirerek; “Çocuklarımızın doğup büyüdükleri, geleceklerini kuracakları, evlatlarını yetiştirecekleri ata toprakları parsel parsel yok olup gidiyor. Bu toprakları korumakla yükümlü yetkililer görevlerini yerine getirmiyor.O zaman bizim evlatlarımız niye ölüyor, kim için ölüyor?” şeklinde öfkelerini ifade ettiklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ‘Türk Akımı’ anlaşmasını onayladı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'a kaçmaya hazırlanan 8 ‘FETÖ’ şüphelisi yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...