05 Aralık 2016 14:05

Türk-İş, asgari ücret için pratik adım atmalı

DİSK Genel-İş TİS Dairesi Müdürü Engin Sezgin, Türk- İş''in 1600 TL asgari ücret için pratikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

DİSK Genel-İş TİS Dairesi Müdürü Engin Sezgin bu yılki asgari ücretin geçen yıla göre farklı koşullarda belirleneceğini söyleyerek, “Geçen yıl seçimlerde verilen vaatler üzerine asgari ücret 1300 lira olarak belirlendi denildi ancak bu rakam gerçeği yansıtmıyordu. Bu asgari geçim indirimiyle beraberdi. Yani aslında asgari ücret 1177 liraydı. Bu dönemde hükümet OHAL ve ekonomik krizi bahane gösteriyor. Bu yılda her yıl olduğu gibi hükümet patronların taleplerini gözetecek. Küçük bir artış söz konusu olabilir” dedi. Atışın patronlar yük getirmemesi için hükümetin girişimleri olacağını ifade eden Sezgin, “Yapılan artış bir vergi iadesi mantığıyla asgari geçim indirimi düzenlemesiyle yapılabilir” diye uyarıda bulundu.

MÜCADELE ŞART

DİSK'in 2 bin lira asgari ücret talebini hatırlatan Engin, “Geçen yılki 1800 lira talebimiz tek kişinin açlık sınırı üzerindendi, bu yılki 2 bin lira talebimiz de öyle. Ancak asgari ücret belirlenirken komisyon bunu dikkate almıyor. Komisyonda hep devlet ve işverenlerin dediği oluyor. İşçi kesiminin temsilcisi Türk- İş'in tutumu bugüne kadar hep komisyon kararına muhalefet şerhi koymak oldu ama pratikte bir adım atmadı. Bu yıl 1600 lira talep ediyorlar. Türk-İş'in bu talebin ötesinde mücadeleye çağırması gerek. Komisyondan talebi dışında bir karar çıkarsa pratikte bir şeyleri ortaya koyarak hareket etmesi gerek” diye konuştu.

Asgari ücret komisyonu tutanaklarının kamuoyuna yansıtılmamasını da değerlendiren Engin,  “Komisyonda konuşulanlar halktan, işçilerden gizlenmek isteniyor. Burada konuşulanların emekçilere açıklanması gerekir. Ama onlar ne kadar gizleseler de komisyonda konuşulanlardan belli noktalar kamuoyuna yansıyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgürlük Nöbeti 31'inci haftasında

SONRAKİ HABER

Özbekistan’ın yeni devlet başkanı Şevket Mirziyoyev oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...