05 Aralık 2016 13:30

Suriye’de cihatçılar yenilince destekçileri BM’ye başvurdu

Cihatçılara destek veren körfez ülkeleri ve Türkiye Suriye için BMGK'ye acil toplanma çağrısı yaptı.

Paylaş

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin, başta Halep olmak üzere Suriye’deki durumu görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) toplanma çağrısı yaptığı belirtildi.

Suudi televizyonu el Arabiya’nın haberine göre ortak çağrı metninde BM Güvenlik Konseyine, Suriye’de güvenliği ve barışı tesis etme konusunda sorumluluk alması uyarısında bulunuluyor. Metinde imzası bulunan 4 ülke, özellikle son dönemde Halep’in doğusundaki gerilimin tırmandığını ve insani durumun kötüye gittiğini gözlediklerini belirtiyor. Çağrının, Suriye ordusunun Halep’te cihatçı militanların kontrolündeki alanların yarısından fazlasını geri aldığı bir süreci izlemesi dikkat çekti.

LAVROV: YENİ TASARI PROVOKASYON

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, BMGK ‘de oylanması planlanan Halep’e ilişkin karar tasarısını, Moskova ve Washington’un Suriye konusundaki çabalarını baltalayan bir provokasyon olarak nitelendirdi. İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından sunulan tasarı, Halep’e insani yardım ulaştırılması için çatışmalara 7 gün ara verilmesi çağrısını içeriyor.

Lavrov, “Önceki deneyimlerimize dayanarak böyle bir aranın militanlar tarafından yeniden gruplaşmak ve güçlerini toparlamak için kullanılacağını söyleyebilirim, ki bu da Halep’in doğu kesimlerinin militanlardan kurtarılmasını zorlaştırır” dedi.

Öte yandan Lavrov, Rus ve ABD’li uzmanların, Washington’dan gelen teklif üzerine, Halep’in doğusundaki problem konusunda Cenevre’de çalışmaya başlayacaklarını söyledi. Lavrov, Rusya ve ABD arasındaki bu işbirliğinin verimli olacağını ve militanların Halep’ten tamamen çıkacağını umduğunu kaydetti.

SURİYE ORDUSU İLERLİYOR

Bu arada Suriye ordusunun Halep çevresindeki ilerleyişi devam ediyor. Ordunun, şehir merkeziyle havaalanı arasındaki bazı mahalleleri 4 yıl aradan sonra ilk kez kontrolü altına aldığı bildirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise İdlib çevresine yapılan hava saldırılarında ölü sayısının 50’ye yakın olduğunu duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'den AYM'e başvuru: Fiilen kapatılıyoruz

SONRAKİ HABER

2016’nın en çok aranan oyunları 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...