05 Aralık 2016 10:57

Soma ile ilgili ikinci davada ifadeler alınmaya başlandı

Soma Katliamı’na ilişkin Alp Gürkan ve 4 şirket yetkilisi ile ilgili açılan davada bugün iki sanık dinlendi.

Paylaş

Soma Davası’nda şirket patronu Alp Gürkan hakkında yapılan suç duyurusu ve bilirkişi raporunda şirket yöneticilerine de sorumluluk atfedilmesi sonrasında Alp Gürkan ve 4 şirket yetkilisi ile ilgili açılan davada bugün iki sanık dinlendi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde şirket yöneticilerinden Haluk Evinc ve Murat Bodur’un ifadeleri alındı.

24 yıldır Soma Kömürleri AŞ.’nde çeşitli ocaklarda görev aldığını, olay günü Işıklar İşletmesi’nde müdür olarak çalıştığını belirten Evinc, havalandırmanın ters çevrilmesi talimatını İsmail Adalı’nın verdiğini, Akın Çelik’in de onayladığını, kendisinin de bunu uyguladığını belirtti. Eynez işletmesinde herhangi bir yetkisinin olmadığını söyleyen Evinc, “Bilirkişi raporunda her ne kadar acil durum yöneticisi olarak gözüküyorsam da benim öyle bir yetkim yoktur” dedi.

EVİNC KRİTİK MÜDAHALELERDE BULUNMUŞ

Ailelerin avukatları sanığa, “Yetkili olmadığınızı söylüyorsunuz, olay günü gaz izleme merkezindeki personel niye sizi aradı ve sorumluluğunuz olmadığı halde niye olay yerine gittiniz” diye sordu. Kendisini kendi ocaklarındaki gaz izleme personelinin aradığını söyleyen Evinc, “Hangi işletmede olay olsa oraya gideriz” dedi.

Evinc, ‘Bir sorumluluğunuz olmadığı halde niye İsmail Adalı’ya ocağı boşalt talimatı verdiniz?’ sorusu üzerine ise “Temiz havada bulunan arkadaşların duman içinde kalmamaları için” diye yanıt verdi.

Murat Bodur ise 2010 yılında Soma Kömür işletmelerinde jeoloji mühendisi olarak işe başladığını, 2013 tarihinde C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi aldığını ve aynı tarihte Akın Çelik tarafından yerüstü iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görevlendirilmesinin yapıldığını belirtti.

2013 yılı Eylül ve Ekim aylarından itibaren eğitim mühendisi ve C sınıfı işçi sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapmaya başladığını belirten Bodur, olayla ilgili sorumluluğunun olmadığı, yerüstünden sorumlu olduğunu söyledi.

Bodur, işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili defter tutma sorumluluğunun olmadığını bununla ilgili tutulan tek defteri olayda yaşamını yitiren başmühendis Mehmet Efe’nin tuttuğunu söyledi. Bodur avukatların sorularına cevap vermeyerek soruları asıl mahkemede cevaplayacağını söyledi.

Aynı dosya kapsamında, Hayri Kebapçılar’ın ifadesi İzmir’de, Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit'in İstanbul’da alınacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli'de basınla dayanışma etkinliği yapıldı

SONRAKİ HABER

Patti Smith, Nobel töreninde Dylan’ın şarksını seslendirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...