05 Aralık 2016 10:18

Asgari ücret komisyonu yarın toplanıyor

Milyonlarca işçi ve emekçinin yaşam koşullarını ilgilendiren asgari ücretin 2017 yılındaki tutarının belirlenmesi için ilk toplantı yarın yapılacak.

Paylaş

2017 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın yapacak. Komisyon, asgari ücret tespiti için bu ay içerisinde 4 toplantı gerçekleştirecek. Komisyon milyonlarca işçi ve ailesini ilgilendiren konuda son kararı verecek. 15 kişiden oluşan komisyona Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türk-İş ve hükümeti temsilen 5'er kişi katılıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu yılki asgari ücret için “İstemenin sınırı yok demişti. Peki sendikalar ne talep ediyor?

TÜRK-İŞ KOMİSYONDA 1600 TL İSTEYECEK

Komisyonda işçi tarafı olan Türk-İş Konfederasyonu bu yıl geçerli olacak asgari ücretin 1600 TL olması gerektiğini açıklamıştı. Türk-İş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıl bir işçinin geçim maliyetini 1600 TL olarak hesapladığını, hükümetin de devletin resmi kurumu olan TÜİK'in yaptığı hesaba uymasını istiyor talep ediyor.

DİSK: 2 BİN LİRA OLMALI

DİSK ise asgari, ücretin net 2 bin TL olması gerektiğini açıklamıştı. DİSK hazırladığı ayrıntılı raporda, ülkede 5 buçuk milyona yakın işçinin asgari ücretle çalıştığı, en az 8 milyon işçinin ise asgari ücretten doğrudan etkilendiğin dikkat çekiyor. Yine asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiği vurgulanan raporda, asgari ücretin tespitinde bütün konfederasyonlara katılım hakkı sağlanması gerektiği ifade ediliyor.

HAK-İŞ'DE SES YOK

Hak-İş Konfederasyonu'nun ise merkezi bir açıklaması ya da bir hazırlığı görünmüyor. Konuya ilişkin değerlendirmesini öğrenmek istediğimizde Hak-İş Genel Başkanı'na ulaşılamadı.

Konfederasyonun asgari ücrete ilişkin tek değerlendirmesini Hak- İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay'ın yaptığı görülüyor. Toruntay'ın 15 Kasım günü Kayseri'de yaptığı açıklamada, “Yok bin 600 lira olsun, yok rakam şu kadar olsun, tabi işin doğrusu bu rakamların biraz daha gerçekçi olması lazım. İşsizlik rakamları veya asgari ücret artışı ya da diğer konularla beraber değerlendirilmesi gerekiyor. Ama asgari ücret tespit komisyonunda da maalesef bir tek Türk İş Konfederasyonu var” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan’dan tartışılacak ‘eşitlik’ açıklaması!

SONRAKİ HABER

Fehriye Erdal'a 30 yıl hapis!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...