05 Aralık 2016 08:37

Kuzey Dakota’da yerliler kazandı!

Yerlilere ait olan Oahe Gölü çevresinden geçirilmesi planlanan petrol boru hattına ABD ordusu izin vermeyeceğini açıkladı

Paylaş

ABD ordusu, Kuzey Dakota eyaletindeki petrol boru hattı inşaatında yerli topluluklar ve çevreciler lehine karar vererek, boru hattının yerli toprağı olan Oahe Gölü çevresinden geçirilmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. 

Standing Rock bölgesindeki Sioux yerlileri ve onların desteklemek için mücadeleye katılanlar, boru hattının su kaynakları için tehlikeli olacağı gerekçesiyle aylardır eylem yapıyorlardı. Standing Rock’taki binlerce protestocu kararı sevinç gözyaşlarıyla kutladı.

Yerli lideri Şef Arvol, kutlama yapan kalabalığa, “İnsanlar bunun bir kırılma noktası olduğunu söylüyorlar. Biz başardık!” diye seslendi. 

TRUMP YÖNETİMİ ENDİŞELENDİRİYOR

Ancak toplululuk liderleri kararın kalıcı olmayacağından, değişebileceğinden endişeli. Özellikle yaklaşan Trump yönetimi kaygıların yükselmesinde en önemli etken.

Bu nedenle dondurucu soğuklara rağmen mücadeleyi hemen bitirmeme tartışması yapılıyor. CNN’in haberine göre yerlilerden Angeline Chippewa-Freeland, “Bu olaya büyüklerimle ve gençlerle beraber şahitlik ettiğim ve kutladığımdan dolayı çok mutluyum. Ancak aklımızın bir köşesinde devam etmeye hazır olmamız gerekliliği yer etmeli” dedi. 

ORDU ALTERNATİF ARAYACAK

ABD ordusu açıklaması, yetkililerin kabilelerle ve Dakota hattı sorumluları ile görüşmelerinden sonra geldi. Yetkililer projenin üzerine daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor. Birlik adına açıklama yapan Jo Ellen Darcy, “Bu çalışmanın tamamlanmasının en iyi yolu boru hattının geçirilmesi için sorumlu bir şekilde ve hızlıca alternatif yolları keşfetmektir” dedi. Darcy, alternatif geçiş yolu için kamuoyuyla birlikte ve çevresel etki değerlendirilmesi yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini de dikkat çekti.  

Geçtiğimiz hafta ABD ordusunda görev yapmış 2 bin kadar eski asker, Standing Rock’lı yerlilerle dayanışmak için Kuzey Dakota’ya gitmişti.

Standing Rock yerli topluluğunu temsil eden Avukat Jan Hasselman’a göre ise, karar gelecekteki hukuki mücadeleler için de önemli bir dayanacak olabilir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eski kayyımın yerine kayyım atandı!

SONRAKİ HABER

Hükümet, muhalefeti yok sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...