05 Aralık 2016 03:45

Suriyeli Nurcan diğer gözünü de kaybetmesin

Suriye’deki savaştan kaçarak ailesiyle birlikte İzmir’e sığınan 8 yaşındaki Nurcan Hasan, bu kez de kansere direnen tek gözü için mücadele veriyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Sekiz yaşındaki Suriyeli Nurcan, göz kanserini tedavi edebilecek ve düzenli olarak vurulması gereken iğneler pahalı olduğu için ikinci gözünü de kaybedebilir. Borçla iğneleri alabilen ailenin tek isteği çocuklarının diğer gözünü kaybetmemesi. Türkiye’deki sağlık sistemi ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan mültecileri de olumsuz etkiliyor. Bin bir zorluklarla tedavi olmayı başaran mülteciler, sonrasında ise yüksek ilaç fiyatları nedeniyle tedavilerini tamamlayamıyor. Bu örneklerden biri de İzmir’de yaşayan Suriyeli Nurcan Hasan. Nurcan, dört kardeşi, annesi ve babasıyla ile birlikte Konak’ın Gürçeşme Semti’nde oturuyor. Hasan ailesi, yaklaşık iki yıl önce Suriye’nin Halep şehrinden İzmir’e gelmiş. Baba Hulusi Hasan, Sarnıç’ta bir mobilya fabrikasında aylık bin TL’ye çalışıyor ve evin tek çalışanı. Oturdukları, rutubetli evin kirası ise 350 TL.  8 yaşındaki Nurcan göz kanseri. Ülkesinde yaşanan savaştan dolayı tedavisine geç başlanınca sağ gözünü kaybetmiş. Nurcan diğer gözünü de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Nurcan’ın tedavisi için gerekli olan iğnenin bir bölümünü devlet karşılıyor ancak yaklaşık 500 lirasını aile ödemek  zorunda. İğnenin iki haftada bir vurulması gerekiyor. Avroya bağlı olarak iğnenin ücreti sürekli değişiyor. Aile maddi durumları iyi olmadığı için şimdiye kadar iğneleri borç parayla alabilmiş. Bir de tedavinin Ankara’da olması nedeniyle yol parası da üstüne ekleniyor.

‘TEDAVİ İÇİN HASTANE HASTANE DOLAŞTIK’

Baba Hasan, çocuğunun tedavi ettirebilmek için çabalarken yaşadıkları zorlukları gazetemize anlattı. Nurcan sağ gözünün alınmasının ardından bir süre sonra hastalığın diğer gözde de ortaya çıktığını belirten Hasan “Bir gün çok az görmeye başladı.

Önce Behçet Uz Çocuk Hastanesi’ne gittik oradan Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi’ne, oradan Ege Üniversitesi Hastanesi’ne son olarak da Çapa Hastanesi’ne sevk ettiler. Çapa’da 3 ay tedavisi yapıldı. Orada diğer gözünü de alacaklardı kabul etmedim.İstanbul’da özel bir hastaneye gittik tedavi için. Oraya 2 bin TL’nin üzerinde para yatırdım hem muayene hem de iğneler için. Kızımın gözünün alınmasını kabul etmeyince Hacettepe’de bir doktoru önerdiler. Onun yanına gittim. Orada da ayrıca özel bir doktorun muayene edebilmesi için 450 TL para yatırdım” dedi.

‘TEDAVİSİ İÇİN ALMANYA’YA GİTMEK İSTİYORUZ’

Şimdiye kadar birçok kez iğne vurulduğunu anlatan Hasan şunları söyledi: “Hem iğne hem de tedavinin devam edebilmesi için her defasında Ankara’ya gidiyoruz. İğne vurulduktan sonra görmesi biraz da olsun düzeliyor. İğne olmasa tamamen gözünü kaybedecek. Bir de yol parası ekleniyor.

İğneleri benim alacak gücüm yoktu, akrabalardan borç para alabildim. 3 bin 500 TL üzerinden borcum var. Zaten zor yaşıyoruz. Kirayı düzenli ödeyemiyoruz. Ev sahibi evden çıkarmakla tehdit ediyor. Tek istediğim çocuğumun diğer gözünü de kaybetmemesi. Çocuğum tedavisi için Almanya’ya gitmek istiyoruz. Orada tedavisini ücretsiz yapıyorlarmış. Burada yaşamak çok zor oluyor.”

ÖNCEKİ HABER

Patronlar kârını katlamak, işçi nefes almak istiyor

SONRAKİ HABER

'FETÖ’yü anlamak için: ‘The Following’ dizisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...