05 Aralık 2016 03:32

Patronlar kârını katlamak, işçi nefes almak istiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanacak. Asgari ücretlilerle nasıl geçindiklerini, ne istediklerini, ülke ekonomisine ne dediklerini sorduk.

Paylaş

Sinan CEVİZ
İstanbul

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2017 yılı ücretini belirlemek için ilk toplantısını yarın yapacak. Toplantı öncesi açıklama yapan Türk-İş 1600 lira, DİSK ise 2000 lira net asgari ücret talebinde bulundu. Patronlar ise ekonomik dengeler ve kâr açıklamaları ile zammın düşük tutulmasını istiyor. Hükümet ise yaptığı açıklamalarla patronların yanında yer alacağını şimdiden duyurdu. İşçi kanadının talepleri için “İstemenin sınırı yok” diyen bakanlar, patronlara “Asgari ücretin size yük olmaması için gerekli önlemler alınacak” mesajını verdi. İktidar ve patronların kanadından gelen açıklamalara göre 2017 zammı, bugün AGİ ile birlikte 1300 lira olarak uygulanan asgari ücrete 100 lirayı aşmayacak. Açlık sınırı 1400 liraya, yoksulluk sınırı ise 4615 liraya çıkarken, işçiler doların ve hayat pahalılığının arttığı bu dönemde kendilerine biraz olsun nefes aldıracak bir rakamın belirlenmesini istiyor. İşçiler, ekonomik krize karşı yastık altı dolarları bozdurulması çağrısına da tepkili: “Karnımızı zor doyuruyoruz ne doları!”

KARNIMIZI ZOR DOYURUYORUZ NE DOLARI?

Ambarlı Liman İşçisi Veysel İlkılıç: Valla biz karnımızı zor doyuruyoruz, yastık altında dolarmış, altınmış saklamayı bırak ay sonunu zor geçiriyoruz. Bugün dolar artıyor da olan bize oluyor, birilerinin çok da umurunda değil. Acil bir hastalığımız olsa kalkıp hastane masraflarını karşılamakta zorlanıyoruz. Bu durumda yaşayan insanlar niye evinde dolar saklasın.

Ambarlı Liman İşçisi Ahmet Duru: Limanlarda işler dolar üzerinden yapılır. Konteynırlar dolarla gemilere yüklenir. Biz maaşımızı dolar olarak almıyoruz elbette, dolar artar liman sahiplerinin bir kaybı yok. Ama gel gelelim işçiye, dolar arttı mı ekmeğe, suya her şeye zam geliyor. Bizim maaş eriyor, biz zarar görüyoruz. Şimdi hal böyleyken biz ay sonunu borçlanmadan nasıl getiririzi düşünüyoruz, dolar saklamayı değil. Madem doları birileri saklıyor ve bozdurulursa ekonomi düzelecek o zaman Dolar kimde belli çıkarıp bozdursunlar. Bizim limanda bir süredir daralma var denip işçi çıkışı yaşanıyor, yıl başından sonrada devam edecek deniyor. Biz asgari ücretin üstünde aldığımız halde geçinemiyoruz ve şu an işten olmaktan korkuyoruz. Biz de altında yok dolarda bu olup bitenin sorumlusu da biz değiliz. Yeter artık ülke ne zaman kötüye gitse fatura bize kesiliyor artık kesilmesin, biraz da sorumluları hesabını versin.

İNSANLAR BU KOŞULLARA DAHA FAZLA DAYANAMAZ

Merdiven Altı Tekstil Atölyesinde Çalışan Kadın İşçi: Ben yeni başladım işe, eşimin maaşı ile geçinemiyoruz. Ortacı olarak çalışıyorum asgari ücret alıyorum, eşim de asgari ücret alıyor. Bir tane çocuğumuz var. Bugün her şey ateş pahası. Ev kiraları aldı başını gitti, her şeye zam geliyor. Evde üç kişiyiz su faturası 55 TL gelmiş, elektrik bir geliyor donup kalıyoruz. Asgari ücret bence 1800 falan olsa anca iki kişi çalışır geçiniriz. Ev bizim değil ki! Diyelim ev bizim olsa kira derdi olmazdı ama bu koşullarda çok zor geçinmek.

Tekstil İşçisi: Ben 24 yaşındayım yeni evlendim asgari ücrete çalışıyorum. Valla mesainin olmadığı ay yandık, insan evlenmekten pişman olur mu ya, biz evlendik takı makı elde avuçta bir şeyler kalır dedik ama nerde, borçlu çıktık. Şimdi eşim de iş bakıyor. Biz asgari ücretin yükselmesini istiyoruz, açlıktan ölecek değiliz ya. Çocuk yapmaktan vazgeçtik inanın ki, yapsan nasıl geçineceğiz. Asgari ücrete adam gibi bir zam yapılmalı. Bence en az 2000 lira olmalı ki geçinelim. Paranın değeri kalmamış abi, bugün göçmenler geldi her şey daha da kötü oldu. Ev kiraları hep arttı, ücretler düştü. Bizim suçumuz ne? Valla insanlar bu koşullara bence daha fazla dayanamaz asgari ücret bir an evvel düzgün şekilde artırılsın.

Depo işçisi: Türk-İş 1600 demiş, bence bu bile az. 1600 olsa da AGİ dışında olmalı o zaman bir işe yarar. Valla artık gırtlağımıza kadar borçtayız borçsuz insan kalmadı gibi bu sefer adam gibi zam yapılmalı. Şimdi diyorlar aybaşında işçi çıkaracağız, niye dolar arttı diye. Bunlar hep oyun, dolar arttı da ne oldu her şeye zam geldi. Yine olan garibana oldu. Şimdi de işçi atarız diyip bizi korkutuyorlar, valla sesimizi yükseltmeliyiz başka çaremiz yok.

ÖNCEKİ HABER

Başsavcılık Hakan Fidan'ın ifadesinin alınmasını istedi

SONRAKİ HABER

Suriyeli Nurcan diğer gözünü de kaybetmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...