04 Aralık 2016 22:19

İtalya ‘tek adam’a hayır dedi

İtalya'da, ‘tek adam rejimi’ olarak adlandırılan 'anayasa reformu' referandumunda halk ‘hayır’ dedi. Başbakan Renzi istifa edeceğini duyurdu.

Paylaş

İtalya’da anayasa değişikliğine ilişkin referandumda oyların tamamı sayıldı. Açılan 61551 sandıkta ‘hayır’ oyları açık ara farkla kazandı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre ‘evet’ oyu yüzde 40,05’te kalırken, hayır oyu 59,95 ile zafer kazandı.

Türkiye saatiyle 01.00’de kapatılan sandıklarda oy sayımı yaklaşık 5 saat sürdü.

BAŞBAKAN RENZİ İSTİFA EDİYOR

Sandıkların önemli bir bölümü açılıp sonucun ‘hayır’ olduğunu gören Matteo Renzi, sayım tamamlanmadan basın toplantısı düzenledi. Renzi sonuçlar netleşince istifa edeceğini duyurdu.

Chigi sarayında konuşan Başbakan Renzi, sonuçlar  karşısında üzgün olduğunu söyledi. Hükümetinin çalıştığı anayasa referandumuna halkın hayır dediğini gördüğünü söyleyen Renzi, “Hayır cephesi kazandı. İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Sorumluluğu üstleniyorum” dedi. ‘Anayasa reformu’yla senatoyu devre dışı bırakmaya çalışan Renzi, “Senatörleri koltuğundan etmek isterken kendi koltuğumdan oldum” diye konuştu.

Renzi, istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sunmak üzere Quirinal sarayına gitti. Görüşmede Renzi sonrası hükümetin nasıl olacağının konuşulduğu belirtildi. Bakanlar Kurulu toplanarak hükümetin geleceğini konuşacak.

KATILIM YÜKSEK OLDU, 17 EYALET ‘HAYIR’ DEDİ

Ülkede 20 seçim bölgesinden Toscana, Emilia-Romagna ve Trentino-Alto Adige bölgeleri hariç hepsinde ‘Hayır’ oyu önde noktaladı. Referanduma halkın ilgisinin yoğun olduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı, kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmenden yüzde 65'inin oy kullandığını açıkladı.

Referandumla oylanan ‘anayasa reformuyla’, İtalya’da işçi ve emekçilerin faşizme ve monarşiye karşı mücadelesinin ardından oluşturulan ve Avrupa’nın ilerici anayasalarından biri olarak kabul edilen 1948 Anayasası’nın kökten değiştirilmesi planlanıyordu. Renzi’nin 'anayasa reformu', siyasi gücü özellikle hükümet ve başbakanın elinde toplayacağından İtalya için ‘tek adam, tek parti rejimi’ olarak adlandırılıyordu.

Elif Görgü, İtalya’daki bu referandumun ne anlama geldiğini yazmıştı.

REFERANDUM SONUCU ‘EVETÇİ’ FİNANS SEKTÖRÜNÜ VURDU

İtalya'da referandumla tüm yetkileri kendinde toplamaya çalışan Renzi’nin önde gelen destekçileri büyük patronlardı. Dolayısıyla referandum sonucu ‘hayır’ çıkınca en büyük şoku da beklendiği gibi finans sektörü yaşadı. Ülkede bankacılık endeksi sabaha sert bir düşüşle başladı. Avrupa Birliği ülkelerinde de borsanın etkilendiği gözlendi. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını oyladığı Brexit kadar olmasa da avro Asya piyasalarında dolar karşısında ciddi düşüş yaşadı. Yüzde 1,4 gerileyen Euro/Dolar paritesi 1,0505'e kadar gerileyerek Mart 2015'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Çok sayıda kişi ise 'Hayır' için günlerdir kampanyalar düzenleyen örgütlerle birlikte sonucu kutladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TBMM’de bütçe mesaisi başladı

SONRAKİ HABER

Diş hekiminin 8 yaşındaki çocuğu darp ettiği iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...