04 Aralık 2016 13:29

HDP'li vekiller Yüksekdağ ile görüştürülmedi

Dün Selahattin Demirtaş ile görüştürülen HDP’li milletvekilleri Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Figen Yüksekdağ ile görüştürülmedi.

Paylaş

HDP'nin İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkan vekili Pervin Buldan ile Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP'li vekil Gülser Yıldırım ile görüşmek için yaptığı başvuru kabul edilmedi. Adalet Bakanlığı'nın izin vermemesi üzerine Yüksekdağ ve Yıldırım ile görüştürülmeyen HDP'liler, aynı cezaevinde tutuklu bulunan Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve Ferhat Encu ile görüştükleri öğrenildi. 

Adalet Bakanlığı tarafından HDP'li milletvekillerine yaklaşık 15 aydan bu yana uygulanan cezaevi ziyaret yasağı, dün kaldırılmış ve Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşülmüştü. Adalet Bakanlığı'ndan alınan izin ile Buldan ile Sancar, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ı ziyaret etmişti. 

AMBARGO SADECE BULDAN VE SANCAR İÇİN KALKTI 

Ziyarete ilişkin dihaber'e konuşan Buldan, bu ziyaretin daha önce yapılması gerektiğini ancak bugüne kadar kendilerine dönük keyfi engellemelerden dolayı gerçekleştirmediklerini belirtti. Buldan, geçte olsa bu tutumdan vazgeçilmiş olmasının kendileri açısından önemli olduğunu söyledi. 

Görüşmelerin bugüne kadar neden engellendiği ve bundan sonrası için görüşmelerin engellenmeyeceği yönünde bir taaddütte bulunup bulunulmadığı konusunda ise Buldan, bakanlığın kendilerine şimdilik sadece Mithat Sancar ve kendisi için görüşme yasağının kaldırıldığını diğer milletvekilleri için ise bu durumun halen devam ettiğini belirtti. 

Bakanlıktan iki gün önce Sancar ve kendisinin tutuklu milletvekilleriyle görüşme yapabileceği yönünde bildirimde bulunulması üzerinden dünden bu yana cezaevlerindeki milletvekilleriyle görüştüklerini vurguladı. 

İÇ TÜZÜKTE TANINAN HAKKIMIZ GASP EDİLİYOR'

Buldan, aylar sonra gerçekleştirilmeyen cezaevi görüşünün dünden itibariyle kısmen de olsa kaldırılmış olmasını, “Bu bizim en doğal hakkımızdır, bugüne kadar keyfi bir şekilde engelleniyordu. Bütün milletvekilleri istedikleri zaman istedikleri cezaevlerine giderek, görüşme gerçekleştirme hakkına sahiptir. Bu anayasal ve iç tüzükçe tanınan bir haktır. Ancak bu bilinerek engelleniyor. İç tüzüğe bağlı olan bir hakkımız bakanlık tarafından gasp ediliyor. Şu aşamada herkesin engeli kalkmış değil. Sadece benimle Mithat Sancar arkadaşımızın kaldırılmış” şeklinde değerlendirdi. 

Buldan, en kısa zamanda diğer HDP’li milletvekillerine dönük bu engelin kaldırılmasını umduklarını aktardı. 

‘MECLİS’İN TÜM ÜYELERİ RAHATSIZ OLMALI’

Son günlerde AKP’li kimi isimlerin HDP’lilerin tutukluluklarına ilişkin farklı görüşler dile getirmesine de değinen Buldan, bunun sadece bir iki isimle sınırlı kalmaması ve bu rahatsızlığı herkesin duyması gerektiğini söyledi. 

Buldan, şöyle konuştu:

“Bu rahatsızlığı herkesin duyması gerekiyor. Meclis başkanı başta olmak üzere herkesin bu hukuksuzluğa son vermesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu hukuksuzluk devam ettiği sürece hiç bir şey normal gitmez. Türkiye’deki bu havanın bir an önce normale dönmesi açısında en başta tutuklu milletvekillerinin derhal bırakılması gerekiyor. Bu duruma karşı tüm Meclis üyelerinin tavır koyması gerekiyor. Bu uygulama kabul edilir bir uygulama değil. Bir milletvekilinin yeri cezaevi değil, Meclis’tir. Bu açıklamalar önemli ama bununla kalınmaması gerekir. Herkesin görev ve sorumlularını bilerek, milletvekillerinin bırakılması için devreye girmesi gerekiyor. Meclis şu anda eksiktir, yaralıdır.”

Buldan, görüştükleri milletvekillerinin cezaevindeki durumları ve gözlemlerini ise önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. (DİHABER)


 

ÖNCEKİ HABER

Taksi ve dolmuş ücretlerine zam

SONRAKİ HABER

Notos sordu: Edebiyat Ne İşe Yarar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...