28 Mayıs 2012 07:15

'Kürtaj yasaklanmalı'

Başbakan'ın "Her kürtaj bir Uludere'dir" açıklaması sonrası AKP'nin kurmayları harekete geçti. "Kürtaj yasaklanmalı" çıkışını yapmak da TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e düştü.'CEZALANDIRILMALI'Kürtajın bir insanlık suçu oldu

'Kürtaj yasaklanmalı'
Paylaş

'CEZALANDIRILMALI'

Kürtajın bir insanlık suçu olduğunu öne süren Üstün, "Kürtaj ile doğacak çocuğun yaşam hakkı elinden alınmaktadır. Belirli bir aydan sonra hayatın başladığını kabul etmek, büyük bir yanılgıdır. Artık, bu yanılgının toplum genelinde giderilmesi gerekmektedir. Toplumumuzun da yavaş yavaş bu yanılgıdan kurtulduğunu görüyoruz. Yeni Ceza Hukuku mantığı da bu şekilde gelişmekte olup, anne karnında hayatını devam ettiren çocuğun maddi manevi varlığına karşı yapılan saldırılar cezalandırılmalıdır" dedi.

ABD HATIRLATMASI

Kürtajın yasaklanmasının Amerika'da uzun yıllar boyunca tartışılan bir konu olduğunu söyleyen Üstün, “Hatta seçimlerde de kullanıldı. ABD'nin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmuştu. Türkiye'de de artık bu meselenin yavaş yavaş tartışılıyor olması, önemli bir olaydır. Tabii artık hayatın ne zaman başladığı tam net olarak bilinmediğine göre, böylece belirli bir süre koymak yanlış bir durumdur” dedi.

'KÜRTAJ İNSANLIK SUÇU'

Türkiye'de gebelikten belirli bir süre sonra kürtajın yasak olduğunu belirten Üstün, kürtajın hukuki olarak ele alınması gerektiğini söyledi. “Anne karnında hayatını devam ettiren insana karşı yapılacak her müdahale yasaklanmalıdır” diyen Üstün, “Hangi aylıkken yapılırsa yapılsın fark etmez, kürtaj insanlık suçudur. Ben, şu ankinin aksine, hayatın daha önceden başladığına inanıyorum. Bu işin çok farklı boyutları var zaten. İnsan hakları boyutu var, Ceza Hukuku boyutu var, gelenek ve görenek gibi boyutları da var” şeklinde konuştu.

'GÜNDEMİMİZE ALACAĞIZ'

Toplumun kürtaj konudaki düşüncesini öğrenmek gerektiğine işaret eden Üstün, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun için gerekli tartışma ortamı var ülkemizde. Bunun ardından olayı değerlendireceğiz. Şu anda TBMM'nin gündemi çok ağır. Bu konunun gündemimize alınması için biraz beklememiz gerekmektedir. Çünkü çok sayıda konu var elimizde ama bizim yaklaşım tarzımız da budur. Önümüzdeki günlerde gündemimize alabiliriz bu konuyu ama öncelikli olarak elimizdeki işleri bitirmemiz lazım.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cannes ödülü 'sessiz ve yalnız kadınlar'a

SONRAKİ HABER

Havada grev yasağına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...