04 Aralık 2016 10:47

Musul operasyonu durduruluyor mu?

ABD’li yetkililerin, siviller kentten tahliye edilene kadar Irak Ordusu’nun ilerleyişini durdurması önerisinde bulunduğu belirtiliyor.

Paylaş

Erbil merkezli Rudaw Haber Ajası’na konuşan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Koalisyon Güçleri Sözcüsü John Dorrian, “Iraklı güçler önemli ilerleme sağladı ve Musul şu an kuşatılmış durumda. IŞİD Musul içlerine eleman ve mühimmat götüremiyor” dedi.

Kentin iki yakasını birbirine bağlayan 5 köprünün yıkıldığını belirten Dorrian, koalisyonun şimdiye kadar kentteki IŞİD hedeflerine 5 bin füze attığını söyledi. Habere göre Musul’da halen bir buçuk milyon sivilin olduğu tahmin ediliyor. Iraklı güçler de bu yüzden hızlı şekilde ilerleyemiyor.

John Dorrian’ın açıklamaları şöyle: “En önemli konulardan birisi sivillerin can güvenliği. Irak Başbakanı Haydar İbadi, sivillerle ilgili planı kendisi açıkladı. Planın bir parçası da sivillerin, oldukları yerlerde kalmaları. Durumu sürekli değerlendirdiklerini biliyorum.

Komutanlara göre bölgelerin boşaltılması daha uygunsa, kendileri bilir. Fakat aynı zamanda hükümete ve başbakana kulak vermeliler. Musul’daki sivillerin kurtarılıp daha sonra kentin alınması en iyi yoldur.”

ELEŞTİRENLER VAR

Öte yandan Ninova İl Meclisi üyesi Halef Hadidi ise, “ABD’li yetkililer İl Meclisi’ne, siviller kurtarılana kadar operasyonun durdurulması önerisinde bulundu” açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan Ninova İl Meclisi Kardeşlik ve Birlikte Yaşam Koalisyonu Başkanı Seydo Çeto ise, “Musul operasyonunun durdurulması yahut ertelenmesiyle ilgili hiçbir öneriyi kabul etmiyoruz. Musul’un en kısa zamanda IŞİD’in elinden alınmasını istiyoruz” dedi. 

Rudaw’ın haberinde Iraklı komutanların, sivillerin varlığı gerekçesiyle operasyonda strateji değişikliğine gitmesi talebinde bulunduğu ancak bu önerinin Başbakan İbadi tarafından reddedildiği belirtildi. 

Irak Anti-Terör Gücü komutanlarından Abdulvahab Sadi ise, geride kalan süre içinde önemli mesafe kattetiklerini ve büyük bir alanı IŞİD’den temizledikleri açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Faruk Çelik: Hiçbir milletvekili tutuklanmamalı

SONRAKİ HABER

HDK Genel Meclisi'nden ‘birlik’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...