04 Aralık 2016 09:04

Gazetecilerden gazeteciliğin korunması için çağrı

40’ı aşkın medya kuruluşunun genel yayın yönetmenleri ve yöneticileri, ortak bir çağrı yayınlayarak gazetecilerin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in 2 Aralık 1766 tarihinde, basın ve ifade özgürlüğünü güvence altına alan dünyanın ilk ülkesi olmasanın yıl dönümünde 40’ı aşkın medya kuruluşunun genel yayın yönetmenleri ve yöneticileri, ortak bir çağrı yayınladı. Çağrıda son yıllarda, özellikle kadın gazetecilere yönelik artan tehditler nedeniyle gazetecilerin korunması gerektiğine dikkat çekildi. 

Dünyanın değişik ülkelerinden gazete yöneticilerinin imzalarının bulunduğu çağrıda, “Bugün, 250 yıl sonra basın ve ifade özgürlüğü temelinde gazeteciler, yolsuzlukları açığa çıkarmak, denetim görevini yerine getirmek ve sorumluluk talep etmek için çalışıyor. Ancak internette artış gösteren nefret ve tehditler gazetecilerin görevlerini yapmalarını giderek zorlaştırıyor. Tarihsel yasanın kabul edilişinin 250. yıldönümünde gazetecilerin korunmaları için daha etkili önlemler alınması çağrısı yapıyoruz. Biz, bu çağrıya imza atan dünyanın değişik yerlerindeki gazeteciler, özgür, bağımsız ve profesyonel gazeteciliğin küresel düzeyde güçlendirilmesini ihtiyacını gerekli görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

EN ÇOK TEHDİT KADIN GAZETECİLERE

Desenfermasyon ve nefret suçlarıyla mücadele etmenin en etkin biçimin profesyonel gazetecilik olduğu belirtilen çağrıda, gazeteciliğin önyargılara karşı en etkili silah olduğunun da altı çizildikten sonra şunlar kaydedildi: ”İnsan haklarını savunmada gazeteciler en ön safta yer alıyor ve kadın gazeteciler en fazla nefret ve tehdite uğruyor. Onlar çok sık olarak sadece yetkilerin kötüye kullanıldıklarını haberleştirdikleri için değil kadın oldukları için hedef haline geliyorlar. Biz, özellikle kadın gazetecilerin karşılaştıkları tehlikelere dikkat çekmek ve dünyanın bir çok yerinde kadınlarının ifade özgürlüklerine yönelik artan düşmanlığın engellenmesi ihtiyacına vurgu yapmak istiyoruz. Kadın gazetecilere nefret ve tehdit yöneltenleri kınıyoruz. Bu tehdit, sadece kaliteli gazeteciliğe değil aynı zamanda demokrasiye yöneliktir.”

Çağrıya imza atan gazeteciler arasında Türkiye’den Hürriyet gazetesi köşe yazarı Ertuğrul Özkök’ün imzası bulunuyor. 

KADIN GAZETECİLER ANLATTI

Öte yandan önceki gün Başbakanlık binasında ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri, özellikle de kadın gazetecilere yönelik baskı, tehdit ve saldırıların tartışıldığı bir panel düzenlendi. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün açılışını yaptığı panele dünyanın 10 ülkesinden 10 kadın gazeteci konuşmacı olarak katıldı.

Hindistan’dan Barka Dutt, Meksika’dan Laura Castellanos, Rusya’dan Galina Timochenko, Finlandiya’dan Jessikka Aro, ABD’den Anita Sarkeesian, Bosna’dan Miranda Patrucic, Filipinler’den Jamela Alındogan, Somali’den Fatuma Noor, Lübnan’dan Baria Alamuddin ve İsveç’ten Anna Gullberg, ülkelerindeki basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri ile kadın gazetecilere yönelik baskı ve tehditleri katılımcılarla paylaştılar.

DİJİTAL MEDYA HEM OLANAK HEM SORUN

Kadın gazeteciler, konuşmalarında medyanın djitalleşmesinin kadın gazeteciler için olanaklar yarattığı gibi sorunlara da yol açtığını ve kendilerine yönelik tehditlerin çoğunun internet aracılığıyla yapıldığını söylediler.

İsveçli gazeteci Anna Gullberg, İsveç’te son bir yıl içinde her üç gazetecinin tehdit aldığını ve 2015 yılı içinde her dört kadın gazeteciden birinin internet üzerinden cinsel şiddet ile tehdit edildiğini açıkladı. 

ÖNCEKİ HABER

Viranşehir'de ev baskını: 4 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazeteci Doğan’ın sergisine kayyım engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...