04 Aralık 2016 09:03

Başkanlık teklifine OHAL rötarı

Önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması beklenen Anayasa değişikliği teklifi ‘OHAL’ rötarına takıldı.

Paylaş

AKP, başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği henüz Meclis’e sunulmadan yol takvimini hazırladı. 18 Ocak’ta süresi dolacak OHAL’in üç ay daha uzatılması gündemde. Bir kez daha uzatılması halinde ise OHAL’in üç aylık süresi 18 Nisan’da doluyor. Hükümet ve AKP, anayasa değişikliğinin gerekli oyu alması halinde referandumu OHAL tarihine getirmemeyi planlıyor.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin üzerinde uzlaştığı başkanlık sistemi ile ilgili anayasa değişikliği teklifi, bir pürüz çıkmaması halinde önümüzdeki hafta Meclis Başkanlığı’na sunulacak. AKP de teklif henüz Meclis’e sunulmadan alternatif takvim hazırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘OHAL’i uzatabiliriz’ ve Başbakan Binali Yıldırım’ın, ‘OHAL varken referanduma gitmek doğru değil’ açıklamaları doğrultusunda AKP de yeni yol haritasının hazırlıklarına başladı. Buna göre, üç aylık OHAL süresi 18 Ocak’ta doluyor. OHAL’in üç ay daha uzatılması halinde ise bu süre 18 Nisan’da doluyor.

AKP’nin alternatif yol takvimi ise şöyle:
Anayasa değişikliği teklifi önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacak. Ocak ayında TBMM Anayasa Komisyonu’nda teklifin görüşmelerine başlanacak. AKP komisyon görüşmelerini iki hafta olacak şekilde planlıyor. Bu süre 15 Ocak’ta doluyor. Teklifin TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçmesi halinde ise Genel Kurul süresini bir ay olarak belirleyen AKP, Meclis görüşmelerini 15 Şubat’ta bitirmeyi hedefliyor.

İlgili yasaya göre, Cumhurbaşkanı onayının hemen ardından referandum süreci başlayacak ve 60 gün sonra referandum tarihi belirlenecek. Buna göre, 20 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, anayasa değişikliğini onaylayarak referanduma göndermesi halinde 60 günlük süre 20 Nisan’da dolacak. Böylelikle 18 Nisan’da OHAL’in süresi dolarken, referandum OHAL’den sonra yapılacak. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Putin: Tek kutuplu bir dünya kurma girişimleri 

SONRAKİ HABER

Viranşehir'de ev baskını: 4 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa