03 Aralık 2016 13:06

TV 10'un kapatılması protesto edildi

OHAL kapsamındaki KHK'lerle kapatılan 23 kanaldan biri olan TV 10'un kapatılması protesto edildi.

Paylaş

TV 10 televizyonu çalışanları, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile televizyonlarının kapatılmasını protesto ettikleri eylemin 9’uncu haftasında da Galatasaray Lisesi önünde biraraya geldi. İstanbul Galatasaray Meydanı'nda toplanan kitle, “Alevilerin sesi TV 10 susturulamaz” pankartı açarak ellerinde tuttukları "Özgür basın susturulamaz", "Semahlar durmaz", "Kerbeladan bugüne zulüm", "Sazlar konuşsun silahlar sussun" ve TV 10 yazılı dövizler taşıdı. Eylem de sık sık “Özgür basın susturulamaz”, “Alevilerin sesi susturulamaz” ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Çerkezler, Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

'ASLA ZALİMLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Kapatılan Tv 10 programcısı Ali Şeker, " Bizim kanalımız 9 haftadır kapatıldı. Bir çok gazete, televizyon, dergi ve dernekte kapatıldı. Biz televizyonumuzun tekrar açılmasını talep ediyoruz. Aleviler vicdanlıdır, haktan yana, ezilenden yanadırlar. Bizler asla zalimlere boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

'ZULÜMKAR BİR ANLAYIŞLA ÜLKE YÖNETİLMEKTEDİR'

Demokratik Aleviler Derneği Dersim Genel Merkezi Eş başkanı Dursun Demirtaş da, "Son iki yıldır mevcut sistem Türkiye halkların üstünde baskıları  git gite artırıyor. Bu baskılarla sindirmeye çalışıyorlar. Akademisyenlerle başlayarak, 15 Temmuz bahanesi ile toplumun aydınlık yüzlerine baskılar giderek arttı. İktidar Zulümkar bir anlayışla ülkeyi yönetmektedirler. Belediyelerimize kayyum atanmış eşbaşkanlarımız tutuklanmıştır. Tv 10 gibi kanallar kapatılmıştır.  Biz bu kurumların tekrardan açılmasını talep ediyoruz. İktidarın demokrasi dışı tutumlarından vazgeçilmesini talep ediyoruz.  Her zaman yezide karşı Hüseyinin yanında olacağız" dedi.

'CANDAN ÖNCE ONUR DİYEN BIR HALKIN MENSUBU OLARAK SUSAMAZDIK'

Çerkez halkı adına konuşan Ümit Örsem TV 10 ile dayanışma mesajı vererek "Candan önce onur gelir diyen bir halkın mensubu olarak, bunun için mücadele eden daha sonra sürgün edilen bir halkın mensubu olarak susamazdık.Ezilen bir halk olarak TV10 yapılanı kabul edemezdik. Bizler TV10'un yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'DAVAMIZDA HAKLIYIZ'

TV 10'un KHK ile yaklaşık 2 ay önce kapatıdığını hatırlatan İstanbul Eş Başkanı Bülent Felekoğlu, "Hakikat için buradayız. Davamızda haklıyız. Beraberiz, omuz omuzayız. Bütün baskılara rağmen, TV10 Alevilerin sesi olmaya devam ediyor. Bu zulüm de bitecek.  Yürek yüreğe olanlar yenilmezler. Mutlaka kazanacağız"diye konuştu.

'TV 10 ER YADA  GEÇ AÇILACAK'

TV10'un hakikatın, alevilerin sesi olduğunu ve hakikatın sesinin kısılmaya çalışıldığını dile getiren HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Zaten bu topraklarda iktidarların en iyi bildikleri şey hakikatin sesini kısmak. Yalanı, dolanı bu topraklarda baki kılmak. Yaptıkları bütün çirkinliklerin medyada görünmesini istemedikleri için kapatıldı" diye konuştu. Alevilerin kendi inançlarını TV 10'dan takip ettiğini söyleyen Koçyiğit, "Biz aleviler, kendi inancımızı TV10 dan takip ediyorduk. Bugün bu ülkede Cumhuriyet kurulduğundan beri bir asimilasyon politikası var. En büyük asimilasyonda inançları yok etmek olarak görüyorlar.  Okula gittiğimizde kendi inancımızın öğretisi öğrenemiyoruz. Biz Aleviler kendi inancımızı öğrenemiyoruz. Bir çok alevi kendi topraklardan kopup metropole geldi. Kendi toprağından koptuğu için inancını yaşayamıyor. İnancı ile kendisi arasına mesafe girdi. TV10 bu mesafeyi kapatan yerdeydi.Onun için TV10'nun sesini kısmaya çalıştılar" diye konuştu. TV10'nu er yada geç açacaklarını kaydeden Koçyiğit, "Asimilasyon politikalarına teslim olmayacağız. Bu yolu büyüteceğiz" diye belirtti. 

Eylem konuşmalardan sonra söylenen deyişler ile son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yeniden başlamak için güçlü olmayı öğrendik’

SONRAKİ HABER

Bilgi, eşitlik ve AIDS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...