03 Aralık 2016 09:16

HDP: Devlet kendi kanun ve kotalarına uymuyor

HDP, Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, düzenlemelerin göstermelik kaldığı ve devletin kendi kanun ve kotalarına uymadığını belirtti.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'deki engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. 

Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'una yakının engelliler olduğu belirtilerek, engellilere yönelik yapılan düzenlemelerin göstermelik olmaktan öteye gitmediği belirtildi. 

Açıklamada, engellilerin sadece yüzde 55,7'si sağlık, yüzde 12,27'si eğitim, yüzde 5,9'u bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabildiğine dikkat çekildi. Hükümetin engellileri “hak sahibi özneler” olarak değil, “korunmaya ve yardıma muhtaç” kişiler olarak gördüğü vurgulanan açıklamada, engellilerin çalışma ve toplumsal alana engelsiz bir şekilde dahil olmalarını sağlayacak sosyal politikaların hayata geçirilmediği ifade edildi. 

Açıklamada Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) engellilerin sağlık hakkına erişimi konusunda yoran bürokrasisiyle zorluklara sebep olduğu belirtilerek, SUT'un iptal edilmesi istendi. Açıklamada ayrıca, “Tüm fiziksel mekanlar engelliler için erişilebilir olması, tedavi ve tıbbi malzeme alımı önündeki engellerin kaldırılması, sağlığa erişimde bürokratik engellerin kaldırılması, engelliler için açılan okulların şehir merkezlerine alınması, engellilere yönelik ayrımcılığa karşı eğitimlerin verilmesi ve sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi” talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP’den, komisyonun tutuklu vekileri ziyaret etmesi teklifi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'daki kayyım, Kürtçe-Türkçe tabelayı söktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...