03 Aralık 2016 00:48

Kadına şiddetin merkezine, kadın dostu işyeri ödülü verildi

'Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İşyerlerini Belgelendirme Projesi' kapsamında birincilik ödülünün Menderes Türel’e verilmesi tepki çekti.

Paylaş

Gizem ÖRNEK 
İstanbul

Hak-İş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezinin (ÇASEM) ortak yürüttüğü “Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İşyerlerini Belgelendirme Projesi” kapsamında birincilik ödülünün Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel’e verilmesi tepki çekti. Zira Türel döneminde sendikal tercihleri nedeniyle sürgün edilen 36 kişinin 34’ünü kadın emekçiler oluştururken, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınları Günü izni de yine Türel döneminde kaldırıldı. Tüm Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, kadına şiddet uygulayan bir anlayışa ödül verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Kendisi de Büyükşehir Belediyesinde çalışıyorken Menderes Türel tarafından görevden alınan Karakurt, Türel göreve geldiğinden bu yana 34 belediye emekçisinin görevden aldığını hatırlattı. Sürgüne gönderilen 34 kadından 28’inin mahkeme kararıyla geri döndüğünü ifade eden Karakurt, “6 kadın çalışan ise halen sürgünde. Mahkeme kararlarına rağmen sürgün kararının kaldırılmayarak kadın çalışanlar mağdur edilemeye devam ediliyor. 3 kadın üyemiz sürgünde doğum yaptı ve Antalya’nın en uzak noktalarına sürgün edilerek yaşamları değiştirildiği için çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Sürgüne gönderilen 2 kadın üyemiz eşinden ayrıldı, yaşadıkları psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle en az 20 kadın çalışan psikolojik tedavi görüyor. Uzun yol nedeniyle bel fıtığı gibi fiziksel olarak rahatsızlanan arkadaşlarımız var” diye konuştu.

8 MART İZNİ TÜREL DÖNEMİNDE KALDIRILDI

Karakurt, Tüm Bel-Sen ile belediye arasında imzalanan toplusözleşmede önceki dönemlerde uygulanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınlara verilen 1 gün ücretli iznin de Menderes Türel döneminde sözleşmeden çıkarıldığını hatırlatarak Antalya Büyükşehir Belediyesinin ‘Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İşyeri’ olarak ödüllendirilmesinin çok tartışmalı bir karar olduğunu söyledi. Karakurt, Hak-İş’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Emine Erdoğan’ın kadın çalışanlarına şiddet uygulayan bir yönetim anlayışını ödüllendirmesine de tepki gösterdi.

‘EMİNE ERDOĞAN SUÇ İŞLİYOR’

Karakurt, “Özellikle kadın çalışanlara yönelik şiddetin merkezi haline gelen Antalya Büyükşehir Belediyesine Emine Erdoğan’ın Cumhurbaşkanının eşi olma sıfatıyla ödül vermesi bizim açımızdan manidardır. Ancak bu yaptıkları suçtur. Bu ödülü verenler kadınlara karşı, kadın çalışanlara karşı suç işlemişlerdir” diye konuştu.

Emine Eroğan’ın ödül törenindeki konuşmasında kadın istihdamının arttığı yönündeki sözlerini de eleştiren Karakurt, “Emine Erdoğan kadın istihdamının arttığını söylerken iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın işçilerin artışını görmezden geliyor. Kadın istihdamı artıyor olabilir, ama kadınların hangi koşullarda çalıştıkları gündem edilmiyor” diye konuştu.

KADIN DOSTU BAŞKAN ÇALIŞANLARINI İŞTEN ATMAZ

“Biz Antalya’yı kadın dostu göremiyoruz” diyen Kadın Danışma Merkezi Gönüllüsü Nigar Duru, “Belediye de Valilik de hiçbir şey yapmadı. Antalya’da şiddet daha fazla arttı. Kadın cinayetlerinde Antalya 3. sırada. Kadın dostu belediye başkanı çalışanlarını işten atmaz” dedi. Duru, belediye bünyesinde bulunan kadın erkek eşitliği biriminin Türel göreve gelince kaldırıldığını hatırlattı. Ara sokakların ve caddelerin yeteri kadar aydınlatması, belediyeye bağlı kreşlerin açılması, tüm plajlara çocuk bakım yerlerinin açılması, daha fazla iş olanağı gibi talepleri sıralayan Duru, “Yapılmayan bir şey için ödül verildi. Yine de yapılan bir şey varsa o da bizim çabalarımızla yapılıyor” dedi. Tarım ve turizmde çalışan kadınların sorunlarına ilişkin hiçbir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Duru, “Bize müracaat eden kadınların talebi ekonomik oluyor. Bu konuda önceden belediyeden ya da devletten, valilikten daha fazla destek alabiliyorduk. Şimdi çok zorlaştı. Belediyenin sığınağı 20 kapasiteli ama 10 kadın kalıyor, önceden tam kapasite idi. Şimdi kadınlar belediyenin sığınağını tercih etmiyor. Güvence göremiyorlar. Antalya’da şiddet oranı artıyor ve buna karşı kalıcı tedbir alınmıyor. Şiddete karşı mücadele etmek isteyenler de destek alamıyor” diye konuştu. 

ÖDÜLÜ EMİNE ERDOĞAN’DAN ALDI

HAK-İŞ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (ÇASEM) ortak yürüttüğü “Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İşyerlerini Belgelendirme Projesi” kapsamında geçtiğimiz Çarşamba günü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e verildi. Törende ödülünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dan alan Menderes Türel, tüm yatırımlarında kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını savunarak Antalya’da yalnızca kadınların kullanımına açık olan ‘Kadınlar Plajı’ projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

‘SÜRGÜN VE İŞTEN ATMA EN BÜYÜK ŞİDDET’

Antalya Büyükşehir Belediyesinde örgütlü olan Tüm Bel-Sen üyesi kadın emekçiler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde bir bildiri hazırlayarak belediyenin kadın düşmanı uygulamalarına tepki gösterdi. “Menderes Türel’in daha başkanlık mazbatasını almadan kendisi de bir kadın olan AKP Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ile Büyükşehir Belediyesini basarak, özellikle kadın çalışanları tartaklaması ile kadına ‘şiddete’ karşı duruşunu gösterdi” hatırlatmasının yapıldığı bildiride şu ifadelere yer verdi: “Türel, belediyede çalışan kadın emekçileri önce sürgüne göndererek, daha sonra da işten atarak bu tutumunu daha da ileriye taşıdı. Yüzlerce kadın çalışan ekmeği elinden alınmak, işsizlikle cezalandırılmak, gelecekleri ile oynanmak, kişilik ve mesleki onurlarının ayaklar altına alınmak, çalışma yaşamından uzaklaştırılarak şiddet uygulanıyor.” Sürgün ve işten atmanın kadın emekçileri yönelik en büyük şiddet ve insanlık suçu olduğu ifade edilen bildiride, “Antalya Büyükşehir Belediyesi ‘kadına şiddetin’ en büyük merkezi haline getirilmiştir. Bunun sorumlusu ve baş mimarı da Sayın Menderes Türel’dir” dendi.

ÖNCEKİ HABER

'Sesimizin duyulmasını istiyoruz'

SONRAKİ HABER

Gürültü sağlığımızı tahrip ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...