03 Aralık 2016 00:40

Büyükşehir yüzde 9, sendika ret dedi

İZENERJİ'de süren sözleşme görüşmelerinde İzmir Büyükşehir bürokratları yüzde 9 zam dayattı, Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube bu öneriyi reddetti.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında gerçekleşecek toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.  Önümüzdeki iki yıl süresince geçerli olacak toplu iş sözleşme, İZENERJİ AŞ’ye bağlı park ve bahçeler, yeşil alanlar, idari işler, kültür-sanat, mezarlıklar, huzurevleri, aşevleri, Eşrefpaşa Hastanesi ile İZSU Genel Müdürlüğü gibi 16 farklı birimde çalışan yaklaşık 4 bin sözleşmeli işçiyi kapsıyor. 

Sendika temsilcileri ile belediye bürokratları arasında şimdiye kadar yapılan 3 oturumda başta idari maddeler olmak üzere kıdem tazminatı,  gece çalışmaları ve ücretleri, bildirim önerileri, yıllık ücretlik izinleri içeren 40 madde üzerinde anlaşma sağlandı.  Gece çalışma ücretleri yüzde 28'den yüzde 33'e çıkarken, bildirim önerileri de 2'şer hafta, yıllık izinler ise 2'şer gün arttı. 

SENDİKA YÜZDE 30 ZAM İSTİYOR

İşçileri yakından ilgililendiren ücret zammı, ikramiye, sorumluluk zammı, fazla çalışmalar ve ücretleri ve diğer sosyal haklar gibi ekonomik maddelerde ise anlaşma sağlanamadı.  Büyükşehir bürokratlarının başta ücret olmak üzere bütün ekonomik maddelerde toptan yüzde 9'luk bir zam artışı önerisi bulunuyor.  Sendika ise ücretlere yüzde 30 zam isterken, her bir maddenin de ayrı ayrı ele alınmasını istiyor. 4. oturum ise 8 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek. 

TİS BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILIYOR

Devam eden TİS görüşmeleri ile bir taraftan da işyerlerinde bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Bilgilendirme toplantı Ödemiş, Beydağı, Kiraz, Tire, Bayındır, Kınık, Dikili, Menemen, Bergama gibi çevre ilçelerde yapıldı, kent merkezinde işyerleri ile devam edecek. Bu sabah son olarak Trafik ve Denetim Şube Müdürlüğü'nde devam etti. Sabah vardiya öncesi işyerinin dinlenme bölgesinde işçilerle bir araya gelen şube yöneticileri TİS sürecine dair bilgi verdi ve ülke gündemine dair de açıklamalarda bulundu. 

'OHALLE HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR'

Şube Başkanı Arif Yıldız, darbe girişimi bahane edilerek çıkarılan ve ardından uzatılan OHAL'le ülkenin yönetildiğini belirterek "İkinci 3 ay yetmedi, yine uzatmak istiyorlar. Çünkü şimdiye kadar meclisten geçiremedikleri bütün anti demokratik yasaları bugün KHK ile geçiyorlar. Bir tatarftan kamu emekçilerini tasfiye ettiler, diğer taraftan da  biz işçileri olumsuz etkileyecek maddeleri geçiriyorlar. Bunlardan biri bireysel emeklilik sistemi. Kıdem tazminatını da bu şekilde ortadan kaldırmak istiyorlar. Bir taraftanda da yapılan müdahalerle hükümet, ülkeyi Suriye'de yaşanan savaşa çekmek isteniyor" dedi. 

'ZOR ŞARTLARDA TİS SÜRECİ BAŞLADI'

Böylesi bir süreçte TİS sürecine başladıklarını ifade eden Yıldız şunları söyledi "Biz süreci tabanla tartışarak başladık, tabanla noktayı koyarak bitireceğiz. Birimlerde tartışarak bir taslak hazırladık. Şimdiye kadar olan görüşmelerde değişiklik olmayan 27 madde aynen geçti. Değişiklik olan bir kısmı bizim dediğimiz şekilde bir kısmı da işverenle mutabakata vararak geçti. İşverenin ise total olarak yüzde 9'luk bir önerisi oldu. Biz paket öneriyi kabul etmediğimizi, madde madde tartışarak sözleşmeyi bitirmek istediğimizi dile getirdik".

'MASADA BİTMEZSE GREVE HAZIRIZ'

Yıldız "İşverenlere, AKP iktidarının başında bulunduğu Yüksek Hakem Kurulu'nun bizim aramızı bulumayacağını, TİS'i masada bitirmek ve İzmir'in yasaklı olan bölgesinde, Konak Meydanı'nda davulla, zurnayla bu TİS'i kutlamak istediğimizi söyledik. Farklı şirketlerde çalışıp aynı işi yaptığımız işçilerle aynı ücreti almak istediğimizi aksi durumda bu işi masada bitiremezsek yine yasaklı meydan Konak'ta grev halaylarımızı çekeceğimizi açık açık söyledik. Çünkü biz gücü buradan alıyoruz. İşçilerin birliktelilğinin işverenleri nasıl korkuttuğunu İZBAN grevinde gördük. Yeter ki biz bir olalım" diye de konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Madem demokrasi var, sendika tercihimize neden karışılıyor?

SONRAKİ HABER

'Sesimizin duyulmasını istiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...