02 Aralık 2016 17:51

Hayali diller ve sonrası

Sabitfikir dergisi aralık sayısı ‘hayali diller ve sonrası’ başlığıyla çıktı.

Paylaş

Sabitfikir dergisi aralık sayısında dil sistemlerini araştıran bilim insanlarının şu ölçütü kullandıkları söylenir: Eğer iki insan birbirini anlıyorsa, aynı dili konuşuyorlardır. Belki de çözüm, birbirimizi daha “iyi” anlamaya çalışmaktan geçiyor, düşüncesinden yola çıkarak hayali dilleri ele alan bir dosya konusu yayımladı. Daha önce “Olmayan Kitaplar Kütüphanesi”ni de kaleme alan F. Cihan Akkartal, bu kez, romanlardaki hayali dillerin peşine düşüyor; “Hayali diller; uzaylının, mağara adamının, yapay zekanın, büyücünün, yabancının dilinde, insan olmayan unsurlarla veya uzak çağlarla, öteki boyutlarla doğaüstü, fantastik, kurgu bilimsel irtibatı içeren anlatılarda kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Peki bir sonraki büyük yapay dil icadı nerede gerçekleşecek... Mesela ‘makineler’ cephesinde mi?”

Sinema sayfalarında Abbas Bozkurt, Ted Chiang’ın öyküsünden uyarlanan ve şu sıralar çokça konuşulan bilim kurgu filmi Arrival’ı değerlendiriyor. Mert Tanaydın, Dünyadan sayfalarında 2016’da verilen edebiyat ödüllerinin arka planına bakmamızı sağlıyor. Çizgi roman sayfalarında ise Levent Cantek, geçtiğimiz aylarda emekliye ayrıldığını duyuran Alan Moore imzalı Watchmen efsanesinin peşine düşüyor.

Kuş bakışı sayfaları da bu ay Doğu Yücel’i ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı eşlik ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Vatandaş zengin halk çok yoksul

SONRAKİ HABER

Yeni vergilerle kriz aşılamaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa