02 Aralık 2016 16:18

İran’dan ABD’ye yaptırım tepkisi

ABD’ne İran’nın nükleer anlaşmaya uymadığı zaman yaptırım uygulamasına izin veren yasanın süresini kongre oylamasıyla uzattı

Paylaş

Amerikan Senatosu önceki akşam 10 yıldır yürürlükte olan ve nükleer anlaşmaya uymadığı takdirde ABD’ye İran’a yaptırım uygulama seçeneğini veren yasanın süresini oy birliğiyle uzattı. İran, ABD Kongresi’nin yaptırımları uzatma teklifini onaylamasına tepki gösterdi. Tahran yönetimi kararı, nükleer faaliyetleriyle ilgili olarak imzalanan anlaşmanın ihlali olarak görüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “ABD Kongresi’nin kararı anlaşmanın ihlalidir. Konuyu anlaşmanın uygulanmasını gözlemlemek amacıyla kurulan komisyona bildireceğiz” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) ve Almanya ve İran ile 2015 yılında imzalanan anlaşma İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlamayı kabul etmesi karşılığında yaptırımların kaldırılmasını içeriyordu.

Senato önceki akşam 10 yıldır yürürlükte olan ve nükleer anlaşmaya uymadığı takdirde ABD’ye İran’a yaptırım uygulama seçeneğini veren yasanın süresini oy birliğiyle uzatmıştı. Teklif iki hafta önce de Amerikan Temsilciler Meclisi’nden 419’a 1 evet oyuyla kabul edilmişti. ABD Başkanı Barack Obama’nın da onaylamayı planladığı teklif, yaptırımları düzenleyen yasanın süresini 10 yıl daha uzatıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İran’da işçiler, haklarını yok eden yasayı engelledi

SONRAKİ HABER

‘Mithat Alam Altyazı’yla yaşamaya devam edecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...