27 Mayıs 2012 11:36

‘Anayasa, sınırsız düşünce özgürlüğünü sağlamalı’

Yazım aşamasına geçilen yeni anayasada, beklentilerinin yer bulmasını isteyen gençler, yaptıkları eylem, etkinlik ve açıklamalarla taleplerini gündemde tutmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi’nde konuştuğumuz öğrenciler de yeni anayasadan, düşünce ve ifade özgürlüğünün teminat altına alınması yön&uu

‘Anayasa, sınırsız düşünce özgürlüğünü sağlamalı’
Paylaş

‘ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR’

Biyomühendislik Bölümü Öğrencisi Dilan Karabulut, demokratik bir ortamın sağlanmasında üniversitelerin üzerine önemli görevler düştüğünü belirterek, “özgür, hiçbir üst kurula bağlı olmadan bilimsel faaliyetlerini sürdüren üniversiteler” in yeni anayasayla garanti altına alınmasını istedi.

‘HARÇLAR KALDIRILMALI’

Karabulut, beklentilerini şöyle sıraladı:
* Özgür olması gereken üniversitelerde, öğrenci hakları sonuna kadar güvence altına alınmalı, * Antidemokratik uygulamalar ile öğrencilerin tutuklamalarına son verilmeli,
* Bologna Sürecinden çıkılmalı,
* Her dönem ödediğimiz yüksek harçlar kaldırılmalı,
* Yaz okulları kaldırılmalı, bunun yerine bütünleme sınavları getirilmeli,
* Üniversitelerde ARGE çalışmaları için daha fazla maddi destek sunulmalı, bilim insanlarının çalışmalarını özgürce sürdürebilecekleri fiziksel koşullar sağlanmalı,
* Akademisyenlerin özgürce çalışmalarını devam ettirebilecekleri, asgari düzeyde gelir almaları sağlanmalı,
* Patentleme sistemleri ile ilgili yasalar yeniden düzenlenmeli.  

‘SINIRSIZ DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ’

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencisi Baran Bulut da, ilk olarak YÖK’ün kaldırılması gerektiğini ifade etti. Üniversitelerin idari ve bilimsel özgürlüğe kavuşması gerektiğini belirten Bulut, “Eğitimin parasız, laik, demokratik, bilimsel bir içeriğe sahip olması sağlanmalı, insanların anadillerinde eğitim hakları verilmeli” dedi.
“600’e yakın öğrenci cezaevinde” diyen Bulut, “Sınırsız bir düşünce özgürlüğünü temel alan anayasa hazırlanmalıdır. Düşünce suçları konusunda daha cesur ve daha özgürlükçü olan bir anayasanın olması şart” dedi.

‘ANADİLDE EĞİTİM CİDDİ BİR İŞ’

Gazetecilik Bölümü Öğrencisi Arzu Bulut da “Eğitimin dine alet edilmesine karşı” olduğunu söyledi. “Eğitimli gençlik yerine ‘kindar’ bir gençlik hedefleniyor” diyen Bulut, gençlik olarak taleplerini dile getirdiklerinde, ‘orantılı güç’le karşı karşıya kaldıklarından şikayet etti.

“Gençlere söz hakkı tanınmalı ve önemsenmeli” diyen Bulut, anadilde eğitimin, “özel kurumlara bırakılmayacak kadar ciddi bir mesele” olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında bu konuda düzenleme yapılmasını öneren Bulut, anadilde eğitimin “yasal zemine” oturtulması gerektiğini kaydetti.

‘ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞÜRÜLMELİ’

Ege Meslek Yüksekokulu Öğrencisi Tugay Uygar Ünal da meslek yüksek okulu öğrencilerinin yaşadığı sıkıntılardan bahsederek, “MYO mezunlarının istihdam sorunu var. Yasadışı fazla çalıştırmanın önlenmesi ve haftalık iş saatlerinin azaltılması ile bu sorunlara çözüm bulunmalı” dedi.

Patronların kendilerini ucuz iş gücü olarak gördüğünü belirten Ünal, YÖK ve işveren örgütlerinin yakın işbirliğinin de bu düşüncenin devamı olduğunu ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katkı payı varsa şiddet de var

SONRAKİ HABER

Mısır’da 2 aday var ama seçenek yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...