02 Aralık 2016 12:45

Atanmış rektöre karşı mücadelede can veren ODTÜ'lü anıldı

1977 yılında Milli Cephe hükümeti tarafından atanan rektörü protesto ederken öldürülen İbrahim Baloğlu vurulduğu yerde anıldı.

Paylaş

Milli Cephe hükümetinin 1977 yılında Hasan Tan'ı ODTÜ'ye rektör olarak atamasına karşı üniversitelilerin verdiği mücadele öldürülen İbrahim Baloğlu vurulduğu yerde anıldı. 

Türkiye’de özerk ve demokratik üniversite mücadelesinin en önemli sembollerinden biri 1977 yılında Hasan Tan’ın rektör olarak atanmasına karşı ODTÜ öğrencileri, çalışanlar ve akademisyenlerin verdiği mücadele. ODTÜ Mezunları Derneği, 2 Aralık 1977’de Rektörlük binasının üst katlarından yapılan saldırı sonucu yaşamını yitiren İbrahim Baloğlu’nu vurulduğu 9 Direk Anıtı' nda andı. Anmanın açılış konuşmasını yapan ODTÜ Mezunlar Derneği (OMD) Başkanı Seyhan Çamlıgüney konuşmasına OMD eski başkanı merhum Himmet Şahin'i anarak başladı. İnsanlık tarihi boyunca bilimsellik ve cehaletin, gerçeklikle yalanın sürekli savaşım içinde olduğunu belirten Çamlıgüney, sınıflı toplumların ortaya çıkması ile bu savaşımın farklı boyutlar alarak günümüzde de sürdüğünü belirtti. Çamlıgüney, “Faşistler tarafından yapılan bombalı ve silahlı saldırılarda ilk İbrahim Baloğlu olmak üzere tüm dönem boyunca da 9 kişi yaşamını yitirdi” dedi. Toplumu aydınlatma misyonuyla toplum içinde etkin bir rol oynamanın üniversitenin topluma karşı en önemli görevi olduğunu ifade eden Çamlıgüney, bu sorumluluğun ertelenemeyecek bir görev olduğunu vurguladı. 
Daha sonra rektör yardımcısı Meliha Altunışık, Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği adına Besim Can Zırh ve Eğitim-Sen ODTÜ işyeri temsilciliği adına Zeynel Akın söz alarak o süreçte kaybedilenleri andı. Söz alan öğrencilerden biri; 2 Aralık 1977 koşullarıyla bugünün koşullarının benzer olduğunu belirtirken, bugün de rektörlük seçimlerinin kaldırılması  ve cezai yaptırımlarla üniversitelerin kuşatma altına alınmaya çalışıldığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır dolu siloya düşen işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

'Tutuklu vekillerle görüşmemiz neden engelleniyor?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...