02 Aralık 2016 06:08

AKP İktidarının 14 yılında çiftçi 40 milyar borçlandı!

AKP'nin iktidarda olduğu 14 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisi kaybedildi, 2015 sonu itibarıyla çiftçinin bankalara kredi borcu 40 milyarı aştı.

Paylaş

Belçika büyüklüğünde tarım arazisinin kaybedildiği Türkiye'de, 2015 yılı sonu itibarıyla çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 40 milyar TL'yi aştı. 

Doların 3,43'ün üzerine çıkmasıyla Türkiye ekonomisi daha da kötüye giderken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ziraat Mühendisleri Odası rakamlarına göre, AKP hükümetlerinin iktidarda olduğu son 14 yılda çiftçilerin ekmekten vazgeçtiği tarım arazisi alanı Belçika’nın yüz ölçümü olan 27 milyon dekar büyüklüğünde.

Yine son 14 yılda 35 milyon dekar tarım arazisi yol, baraj, maden ocağı ve inşaat sektörü için imara açılarak 'tarım yapılabilir' vasfını yitirdi. Son 10 yılda yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliği kaldırılırken, bu köylerin kullanım alanları içinde bulunan tarım arazileri, kıyı alanları, meralar ve akarsu kaynakları imara açılarak tarım dışı kullanıma itildi.

ÇİFTÇİ KÖYÜ TERK EDİYOR

2000 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7,8 milyon kişi iken 2015 yılında bu rakam 5,8 milyona düştü. Yine 2000 yılında tarımın Türkiye istihdamındaki payı yüzde 36 iken 2015 yılında bu rakam yüzde 21'e düştü.

TARIM KANUNU'NUN GEREĞİ YAPILMIYOR

Öte yandan 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu ile çiftçiye verilecek desteklerin milli gelire oranı yüzde 1'den daha az olmayacağı hükmüne bağlanmasına rağmen bu güne dek bu oran en fazla yüzde 0,7'ye ulaşması dikkat çekiyor. Yine aynı kanun kapsamında 2015 yılında tarıma verilmesi gereken destek 19 milyar TL olması gerekirken bu rakam 10 milyar TL ile sınırlı kaldı.

ÇİFTÇİNİN BORCU 40 MİLYAR TL'Yİ AŞTI 

Son 14 yılda girdi maliyetleri yüzde 500 artarken bu zammın üreticiye yansıması ise yüzde 210 oldu. Yine son 14 yılda tarıma verilen destek 70 milyar lira iken, tarım ve gıda ithalatına ise 320 milyar lira harcandığı TÜİK verilerine yansıdı. Tüm bunların sonucu olarak da Türkiye çiftçisinin geliri en az yüzde 40 geriledi ve 2015 yılı sonu itibarıyla çiftçinin bankalara olan kredi borcu 40 milyar TL'yi aştığı uzmanlarca açıklandı.

‘ÇİFTÇİ HER GEÇEN GÜN BORÇLANIYOR’

Türkiye'de son 14 yıldır uygulamada olan tarım politikaları nedeniyle tarımın hep geriye gittiğini söyleyen İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, "Çiftçi her geçen gün daha fazla borçlanıyor. Çiftçiler, parasızlıktan ve borçlardan çatlamak üzere" dedi. 

'DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDERSE TARIM BİTER'

Üreticinin sırtındaki en büyük yükün ise yüksek girdi maliyetleri olduğunu kaydeden Çiftçi, doların yükselmesiyle beraber de bu yükün arttığını ve tüm kalemlere zam geldiğini söyledi. En başta mazot, tohum ile gübre ve ilaçların dolar kuru üzerinden hesaplandığını vurgulayan Çiftçi, “Dolar yükselmeye devam ederse Türkiye tarımı tamamen çöker. Çiftçi yoksulluğun son noktasında bunun bir sonraki aşaması açlık" diye konuştu.

'AB EN BÜYÜK PAZAR'

Hükümetin dış politikadaki gayri uzlaşmacı tavrından dolayı çiftçinin ürün ihraç edemediğini kaydeden Çiftçi, "Irak, İran, Suriye, Rusya derken en sonunda AB ülkeleriyle de aramız bozuldu. Tarımda en büyük dış ticaret hacmini AB ülkeleri kaplıyor. Rus uçağı krizinde olduğu gibi bu işten de biz zararlı çıkacağız. Yaşanan gergin süreç çiftçiyi vuracak. Barışçıl bir iç ve dış politikaya ihtiyaç var" dedi. Sorunun bir diğer kaynağının da aracı sistemi olduğunu ifade eden Çiftçi, "Aracılar adeta tefeci gibi çalışıyor. Üretici ile tüketici fiyatları arasındaki makas farkı çok açık. Bu sisteme derhal son verilmeli. Tüketiciyle üretici arasındaki mesafe kısaltılmalı" dedi.

'KOOPERATİFLER KURULMALI'

Tarımın gelişmesi için doğanın ve çiftçinin korunması gerektiğini ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: "Kooperatifcilik geliştirilmeli. Çiftçiler desteklenmeli. Yetiştirilen ürün köyden kente direkt ulaşmalı. Bu olursa tüketici uygun fiyata sebze ve meyve alır, üretici de emeğinin karşılığını” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Mor Çatı’nın 25 Yıl’ı kitaplaştırıldı

SONRAKİ HABER

Çukurca’da 3 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...