02 Aralık 2016 05:52

Mor Çatı’nın 25 Yıl’ı kitaplaştırıldı

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın 25’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle hazırlanan “Feminist Dayanışma ile 25 Yıl” adlı kitap, okuyucularla buluştu.

Paylaş

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın 25’inci kuruluş yıldönümü vesilesiyle hazırladığı “Feminist Dayanışma ile 25 Yıl” adlı kitap, 30 Kasım günü Beyoğlu’nda yapılan tanıtım gecesi ile okuyucular ile buluştu. Mor Çatı’nın ve erkek şiddeti ile mücadelenin yakın tarihine dokuz kadın çizerin çizgileri ile göz atma fırsatı sunan kitap, sekiz bölümden oluşuyor. “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele ve Mor Çatı” , “Mor Çatı’dan Destek Almak, Mor Çatı’da İşleyiş”, “Sığınak Deneyimleri”, “Erkek Şiddetine Karşı Mücadele ve "Yeni Yasal Düzenlemeler” gibi bölümlerin yer aldığı kitapta, Mor Çatı’ya emek veren kadınların tanıklıkları yine bu sürece ışık tutan belgeler, gazete kupürleri, afişler de yer alıyor. 

MOR ÇATI’NIN 25 YILLIK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Ortaklaşa dayanışma ruhu ile hazırlanan kitabın editörleri ise Mor Çatı içerisinde yıllardır mücadele vermiş ve halen de aktif bir şekilde yer alan Berna Ekal ve Ülfet Taylı, redaksiyonunu yapan ise Yasemin Temizarabacı. Dayanışma ile örülen yol arkadaşlığının ürünü olarak ortaya çıkan kitap, aynı zamanda yüzlerce kadının bir araya geldiği Mor Çatı’nın 25 yıllık tarihine ışık tutmakla kalmayıp, Türkiye’deki feminist tarihi de aydınlatan kitap olma özelliği taşıyor.

DİHABER Mor Çatı’dan Yasemin Temizarabacı ile Mor Çatı’nın 25 yılını ve kitabın içeriğini konuştu.

‘KİTAP KOLEKTİF VE FEMİNİST DAYANIŞMANIN ÜRÜNÜ’

Mor Çatı tarihinin feminizm ve kadın tarihinden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Temizarabacı, kitabın da 25 yıllık deneyimlerinin sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. Temizarabacı, kitabın feminist dayanışmanın ürünü olduğunu vurguladı. Kitabın içerisinde Türkiye’de ve dünyada kadına yönelik şiddetle mücadelenin kısa tarihinden bahsedildiğini ifade eden Temizarabacı, kitapla ilgili şunları paylaştı: “Kitabı okuduğunuzda ilk hissettiren şey bütün kadınlar için bir dayanışma ve güçlenme hikayesi olması. Hem şiddetten uzak bir yaşam kurmak amacıyla Mor Çatı’ya ulaşan kadınların güçlendiği hem de bu desteği vermek için Mor Çatı’da bulunan kadınların da güçlenip değişmesine tanık olduğumuz bir kitap.” 

‘KİTAP KADIN MÜCADELESİNE UMUT VE GÜÇ VERDİ’

Kadın mücadelesinin uzun soluklu olduğunu ve bundan kaynaklı da elde edilen kazanımları koruyarak daha fazla emek harcamak gerektiğini düşünen Temizarabacı, yüzlerce kadının emeği ile hazırlanan kitabın sürdürülen mücadeleye umut ve güç verdiğini kaydetti. Temizarabacı son olarak , kitaba ulaşmak isteyen kişilerin Beyoğlu’nda bulunan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’ndan ya da morcati@morcati.org.tr adresi üzerinden kendileri ile iletişime geçebileceğini söyledi. 

‘KİTAP FEMİNİST SÖZÜMÜZÜ İNATLA SÖYLEMENİN YOLU’

Kitabın editörlerinden Ülfet Taylı ise, kitabın baskıya girmek üzere olduğu günlerde Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarının yeni uygulamalarından biri olan ve birlikte mücadele yürüttükleri kadın derneklerinin kapatılmasını hatırlattı. “Bu koşullarda bu kitap, birlikte yaptıklarımıza dayanışmamıza işaret etmenin de bir yolu" diyen Taylı, "Sözlerimizden vazgeçmediğimizi göstermenin, şiddetin karşısında barış talebimizi yinelemenin, OHAL koşullarının getirdiği güçlüklerle baş edebilmenin, feminist sözümüzü çoğaltarak inatla söylemenin, dayanışmamızı güçlendirme çağrısı yapmanın bir yolu” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Dünyada silahlanma artıyor, Türkiye 20’nci sırada

SONRAKİ HABER

AKP İktidarının 14 yılında çiftçi 40 milyar borçlandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...