01 Aralık 2016 21:14

Eğitim alanını düzenleyen kanun tasarısı yasalaştı

Eğitim alanına dair kanun tasarısı, Genel Kurulda kabul edildi. Akademisyen vekillere çifte maaş kıyağı şeklinde tanımlanan madde ise geri çekildi.

Paylaş

Eğitim alanını düzenleyen, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yasada, Milli Eğitim Bakanlığı teşkilat yapısı ve görevlendirmelerinde bazı değişiklikler yer aldı. Yasada yurtlarla ilgili bir düzenleme de yapıldı.

YURTLARA İLİŞKİN RUHSAT YETKİSİ BAKANLIĞA GEÇTİ

Buna göre özel öğretim kurumlarında olduğu gibi öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek. Barınma hizmeti sunan bu kurumlar, mevzuata aykırılık tespit edilirse Bakanlıkça kapatılabilecek. Bakanlık bu yetkisini valiliklere de devredebilecek.

Ruhsatlandırma yetkisinin bakanlığa alınmasının gerekçesi, ülke genelinde öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumların ruhsatlarına ilişkin belediyeler arasında farklı uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi şeklinde açıklandı. Yönetmelikte binalarda gereken yangın önleme ve söndürmeye ilişkin mevcut yönergeler de yer aldı.

AKADEMİSYEN VEKİLE ÇİFTE MAAŞ KIYAĞI TEPKİLER ÜZERİNE GERİ ÇEKİLDİ

Ayrıca, Adana Aladağ’daki yurt yangınının yaşandığı gece Meclis Genel Kurulu’ndan tasarı olarak geçen akademisyen vekillere emekli olduklarında çifte maaş getirecek uygulama maddesi, devam eden tepkiler üzerine geri çekildi.

Geçtiğimiz gün meclis gündemine gelen tasarı maddesine göre mecliste görevi biten milletvekilleri akademiye döndüklerinde emekli maaşlarını da alabilecek, böylece çifte maaş almış olacaklardı.

Tasarının Genel Kuruldan geçtiği gün aralarında akademisyen de olan CHP’li ve HDP’li vekiller çifte maaş uygulamasına karşı çıkmış, olumsuz oy kullanmışlardı.

BAKANLIĞIN TEŞKİLAT YAPISINDA DÜZENLEMELER YAPILDI

Yasalaşan düzenlemede öne çıkan başka başlıklar da şöyle:

Milli Eğitim Bakanlığında müsteşar yardımcısı sayısı 5'ten 7'ye çıkarılacak.

Bakanlık bünyesindeki Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, “Teftiş Kurulu Başkanlığı”; Hukuk Müşavirliği ise “Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü” şeklinde teşkilatlandırılacak.

Üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına, proje okullarında okul müdürlüğü görevi verilebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, okulların eğitim ve öğretim programları, taslak ders kitapları, eğitim araç gereçleri, sınav sorularının hazırlatılmasıyla ilgili ödemeler döner sermayeden karşılanacak.

Çıraklık, kalfalık, ustalık eğitimleri gibi mesleki eğitimlerini verme görevi, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünden alınıp, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne verilecek.

Düzenlemede ‘Bakanlık Maarif Müfettişi’ kadro sayısı ve atamaları ile ilgili de değişiklikler yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşsizliği ve ölümü 'kaderimiz' yaptılar

SONRAKİ HABER

Yurt yangınıyla ilgili 1 kişi daha gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa