02 Aralık 2016 00:10

Patron işçi atıyor, Petrol-İş onaylıyor

Petrol-İş Sendikasının patronla uzlaşmacı politikasına işçiler tepki gösterdi: Patronla kol kola bir sendikacılığı kabul etmiyoruz.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgar türbini kanadı üreten TPI Kompozit’te, sözleşme sonrası 4 maaş ikramiyeyi bekleyen işçiler, ücretsiz izin ve işten atmalarla karşılaştı. Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu fabrikada yaptığı açıklamayla işten atma ve ücretsiz izin konusunda patronla anlaştıklarını itiraf etti. Bu duruma tepki gösteren işçiler, “Böyle patronla kol kola bir sendikacılığı kabul etmiyoruz” dedi. 

İŞTEN ATMANIN KOLAY YOLU: KENDİ İSTEĞİYLE

TPI Türkiye Patronu Şenol Bircan, yayımladığı bildiri ile “GE ve NORDEX şirketlerinin sipariş iptalleri nedeniyle ihtiyaca göre üretim durdurulacak ve çalışanlar izne ayrılacaktır” diyerek ücretsiz izin dayatması yaptı. Aynı bildiriye “Kendisi ayrılmak isteyenler” ibaresi konuldu. İşveren işten atmak istediklerini kapı önüne koyduktan sonra bu işçilerin kendilerinin ayrıldığını söylüyor. İşçiler ise “Şimdiye kadar bütün işten atmalar için kendi istekleriyle ayrıldılar denildi. Gani Gündoğdu bile böyle savundu. Bütün yıl boyunca boyunduruk altında ve sıkboğaz edilerek çalışmanın ödülü bu mu?” diyerek tepki gösterdi.

SENDİKACILAR İŞÇİYİ RAZI ETMEYE ÇALIŞIYOR

Yaşanan gelişmeler üzerine Sasalı TPI fabrikasına giden Gani Gündoğdu, işçilerin işten atma tehditlerine ve 4 maaş tutarındaki primin kaldırılmak istenmesine karşı tavır koyulması ve eylem yapılması beklentilerini karşılamadı. Kısa süre kaldığı fabrikada temsilciler ve onların çevresindeki 20-30 kişilik bir gruba açıklama yapıp fabrikadan ayrıldı. Gündoğdu yaptığı açıklamada, “İşverenimiz toplamda 777 kişiyi ücretsiz izne ayırmak istiyor. 1 Aralık ve 15 Aralık’tan itibaren aralık sonuna kadar izne ayrılacağız. Ama merak etmeyin maaşlarınız hesabınıza yatacak” diyerek patronla ücretsiz izin konusunda anlaştıklarını söyledi. Ayrıca işçilerin haklarının nasıl pazarlık unsuru yapıldığını da şu sözlerle itiraf etti: “Set sonu 4 maaş ikramiye talep ettik. Ama işverenin bugün bize dediği, ‘Ben bu sözü size vermedim. Yazılı hiç bir yerde yok’. Ama biz sene boyunca bonuslardan (Üretime göre verilen düzensiz primler) vazgeçtik, fazla mesailerden vazgeçtik set sonu primi alacağız diye. Bugün ise ‘Veremem’ diyor. Size namus şeref sözü veriyorum ücretsiz izinlerde maaşlarınız ödenecek.”

İŞÇİLER İŞTEN ATMALARA KARŞI TAVIR BEKLİYOR

İşçiler Gani Gündoğdu’nun fabrikaya habersizce gelip, çalışma esnasında başını işten kaldıramayan işçilerin arasında dolaşır gibi görünüp gitmesine tepkili. Bir işçi “Vardiya sonunda Şube Başkanını görürüz diye sendika odasına gittik. Ama yok. İşçiler temsilcileri sıkıştırmaya başladı. Onlar hiç bir şeye cevap veremiyor. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Hem kullanılıp iş bitince atılmayı, hem de böyle patronla kol kola bir sendikacılığı kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

İşçiler, fabrikada seçimlerin hiç olmadığını, hak gaspları yaşandığını, uzaklaştırma cezaları verildiğini belirterek, “Şube kendini iyice işverene teslim etmiştir. Genel merkez bu duruma sessiz kalmamalıdır” dedi. Bir başka işçi ise, “Fabrikada açıklama nasıl yapılır; çıkan vardiyayı toplarsın, girecek olan vardiyayı da içerde bekletirsin, yaparsın açıklamanı ve dersin ki ‘Hakkımızı yedirmeyiz! 4 maaş söz verdin biz de çalıştık, sözünden dönemezsin, işten atma ve ücretsiz izni ise ağzına bile alma, izin vermeyiz’ dersin. Ama Şube Başkanı ne yapıyor? ‘Ücretlerinizi alacağım tıpış tıpış evinize gidin’ diyor. Ocak’ta iş başı olduğunda, fabrikanın yarısını çağırmayacaklar! Çünkü asgari ücrete yeni işçiler bulacaklar.”

ÖNCEKİ HABER

'Grev yasaklarına ve OHAL’e karşı mücadele etmeliyiz'

SONRAKİ HABER

BES Genel Başkanı Fikret Aslan'dan birleşik mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...