01 Aralık 2016 16:08

Kayserili öğrenciler ve KESK: Güvenli barınma haktır!

KESK Kayseri Şubeler Platformu ve Kayserili öğrenciler, Aladağ'da yaşanan yurt yangınını protesto etti.

Paylaş

Mehmet PEKER
Kayseri

Kayserili öğrenciler ve KESK Kayseri Şubeler Platformu, Adana Aladağ’da hayatını kaybeden öğrenciler için Eğitim-Sen Kayseri Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Güvenli Barınma Hakkımızdır", "Laik, demokratik, bilimsel eğitim!" sloganları atıldı.

KESK adına konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ulaş Apaydın, “Başta hayatı yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Aladağ’daki yangından sonra daha önce defalarca karşılaştığımız gibi devletin tüm yetkilileri sorumluluktan kaçmakta ve yayın yasağı getirmektedir.  Ahşap malzemelerden yapılı, yanıcı maddeyle döşenmiş bir yurt, yangın merdiveni kapalı, en son kim tarafından ne zaman denetlendiği belli olmayan bir cemaat yurdunda yaşanan bu facia kader değil katliamdır” dedi.

EĞTİM-SEN: ‘SORUMLULAR DERHAL HESAP VERMELİDİR’

MEB yönetmeliğine göre sadece ve lise ve üniversiteliler için özel yurt açılabilir diyen Apaydın, “Temel eğitim çağındaki çocuklar için sadece devlet tarafından yurt ve pansiyon kurulabilmektedir, oysa Aladağ’daki öğrenciler 11-14 yaş arasındaki öğrenciler, ortaokul çağındaki öğrencilerdir. Yasalar ve yönetmelikler yok sayılarak çocukları cemaatlerin eline bırakanlar bu facianın asıl sorumlularıdır. Cemaat ve özel yurtlara yapılan teşvikin bedelini emekçi çocukları canlarıyla ödemektedirler. Sorumlular derhal hesabını vermelidir” diye konuştu.

Kayserili Öğrenciler adına söz alan Uğur Karakaya, “Öncelikle yaralılara acil şifalar, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. İnanın, acılarını iliklerimize kadar hissediyoruz. 13 yaşındaki kızı Zeliha’yı kaybeden Mustafa Avcı şöyle bir açıklama yaptı:

‘Benim çocuğum burada haber verin’ dedim. Hiç haber veren olmadı. ‘Bura Süleymancıların yurdu’ dedim, ‘deme’ dediler. ‘Hocalar çocuklarınızı buraya verin’ dediler. Buraya yönlendirdiler bizi. Çocukların da isteği yoktu. Gönülsüz gitti çocuklar oraya. Bizim de gönlümüz yoktu ama ne yapalım çaresiz kaldık. Bu yüzden çocuklarımız orda yandı’ dedi. Başka söze gerek var mı?” dedi. 

ÖĞRENCİLER: ‘TÜM YURTLARDA BİR AN ÖNCE DENETİM BAŞLATILMALIDIR’

Bazı hükümet yetkililerinin "böyle yurtlar da lazım. Bu kadar öğrenciyi barındıracak kadar yurdumuz yok!" söylemine tepki gösteren Karakaya, “Cemaatler kadar gücü yok ise devletin, bu büyük bir sorun değil midir? Devletin başlıca görevi yurttaşın eğitim ve sağlık hakkı gibi temel haklarını karşılamak değil midir? Cemaatlerle eğitimin-devletin yönetilmesinin sonuçlarını, FETÖ terör örgütünün kanlı darbe girişimine rağmen hala anlayamadılar. Bilime-demokrasiye-hukuka göre değil de, hocaların-imamların-cemaatlerin yönlendirmesi ile eğitim vermekte ısrar ediyorlar! Elinizi vicdanınıza koyun! “Çaresiz kaldık” diyen babanın sesine kulak verin! Bu ülkede işçi ve emekçilerin başına gelenler yetmedi mi? Bu ülkede işçi ve emekçi çocukları, yazları harçlık için iş cinayetlerine, yurtlarda yangınlara, kız yurtlarında tecavüzlere maruz kalırsa bize de mücadele hakkı ana sütümüz kadar helaldir! Sadece o yurdun sorumlularının yargılanmasını değil, parasız-bilimsel-demokratik eğitim istiyoruz! Tüm yurtlarda bir an önce denetim başlatılmalıdır!” diye konuştu.

Kayseri Öğrenciler adına Karakaya, yetkililere şu soruları iletti:  

- İlköğretim çağındaki çocukların yurtlarda kalmasının yasadışı olduğu bilinmiyor mu? Sorumlu bürokratlar, bakanlara cezai işlem uygulanacak mı? Öğrencilerin üçte birinin hayatını kaybettiği yurt en son ne zaman denetime tabii tutuldu?
- Yangın merdiveni başta olmak üzere neden kapılar kilitliydi?
- Ahşap olan yurt binası yangınlara karşı risk taşıyor olmasına rağmen devlet neden cezai yaptırımda bulunmadı? 
- Yerlerin halı gibi yanıcı bir malzeme ile kaplandığı iddiası doğru mudur? 
- Otomobillerde dahi olması gereken yangın tüpleri odalarda mevcut mudur? 
- Ücretsiz olduğu iddia edilen bu yurdun finansmanını kimler sağlamaktadır, bu olaydan kaynaklı yargılanacaklar mı? 
- Kaloriferli bir binada yurt öğrencileri neden elektrikli ısıtıcıya ihtiyaç duymuştur? 
- Çocuklarını kaybeden ve olay yerine giden, tepki gösteren ailelere polis neden saldırır?
- Bu öğrencilerin güvenceli alanlarda devlet tarafından ücretsiz barınması neden sağlanmıyor?
- Öğrenciler başta olmak üzere yurt görevlilerine olası bir yangın sırasında yapılması gerekenlerin izahı için tatbikat yapılıyor mu? (Kayseri/Evrensel)

ÖNCEKİ HABER

Lise pansiyonunda küçük çaplı yangın

SONRAKİ HABER

CHP’li Eren Erdem tutuklu vekillerle görüşmesini anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa