01 Aralık 2016 15:12

İHD İstanbul Şubesi: Aladağ kaza değil cinayet

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Aladağ'da yaşanan yurt yangınına ilişkin basın açıklaması yaptı. Yangının kaza değil cinayet olduğu vurgulandı.

Paylaş

İHD İstanbul Şubesi, Adana'nın Aladağ İlçesindeki tarikat yurdunda çıkan yangında 11'i çocuk 12 kişinin yanarak ölmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada 12 kişinin ölümüne sebep olan yangının kaza değil cinayet olduğu söylendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Galatasaray Meydanı'nda yaptığı açıklamada 12 kişinin ölümüne neden olan Aladağ'daki yurt yangının kaza olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi. "Kaza-Kader değil, cinayet Adana Aladağ Kız Öğrenci Yurdu Sorumlular hesap versin" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini İHD İstanbul Şube Yönetimi'nden Mine Nazari okudu. Özel yurtların açılabilmesi için sağlık ve güvenlik şartlarına uygun aydınlatma ve ısıtma ile usule uygun yangın çıkışı şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Nazari, bu yurtların açılışının Milli Eğitim Bakanlığı'nın onay ve izniyle gerçekleştiğine dikkat çekti. Nazari, açılabilmesi için gereklilikleri yerine getirmeyen söz konusu yurdun, bütün eksikliklere rağmen 2010 yılında açılışına izin verildiğini kaydetti.

'YANGININ FAİLLERİ MEB VE ADANA BELEDİYESİDİR'

Adana Belediye Başkanı'nın 2016 yılına dek söz konusu yurtta hiçbir denetleme yapılmadığına ilişkin demecini hatırlatan Nazari, Milli Eğitim Bakanlığı'na, 1974 yapımı eski bir binada yer alan ve yurtlar genelgesinin şartına uymayan yurdun açılışına nasıl onay verdiğini sordu. Nazari, yurda açılış izni veren, yılda 2 kez denetleme yapması gerekirken 6 yıldır denetleme yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı ve ruhsat veren Adana Belediyesi'nin yangının bir numaralı failleri olduğunu söyleyerek sorumluları istifaya çağırdı.

Türkiye'de yaklaşık 4 bin 700 yurt bulunduğunu söyleyen Nazari, "Olayın başka bir boyutu da şudur; Adana'da yurt sayısı yaklaşık 100 tanedir; bunlardan 80 tanesi yangında sorumluluğu bulunan tarikat yurduna aittir. Orta öğretimde eğitim gören ve yoksul aile çocukları olan bu çocuk ve gençler, tarikatlara teslim edilmektedir. Tek  tip insan yetiştirme amacına ve Türk İslam sentezci bakış açısına uygun bir eğitim anlayışı, hiçbir şekilde laik ve demokratik olamaz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aladağ'da evde yangın çıktı; can kaybı yok

SONRAKİ HABER

Yangın faciasındaki ihmaller İstanbul'da protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...