27 Mayıs 2012 11:16

Kanada ABD olmasın diye...

KANADA’nın Quebec eyaletinde gençler hükümete tepkili. Aylardır süren gösterilerde öğrenciler üniversite harçlarının artırılmasını protesto ediyor. Hükümet ise soruna bir çözüm getirmek yerine protestoları yasaklayan bir yasayı parlamentodan geçirdi. Yasanın ardından gösteriler daha da alevlend

Kanada ABD olmasın diye...
Paylaş

Olayların fitili Kasım 2011’de ateşlendi. Quebec hükümeti, 5 yıl içinde öğrenci harçlarını yüzde 75 oranında artırmaya karar verdi. Bu, bin 800 dolar olan yıllık kayıt ücretinin 3 bin dolar olması anlamına geliyor. Yani harçlar ABD üniversitelerinin seviyesine çekiliyor.

18 Mayısta Kanada Başbakanı Jean Charest’in öğrenci protestolarını sonlandırmak için aldığı yasa ise olayların daha da artmasına yol açtı. Hükümet, yasanın amacının “sükuneti ve kamu güvenliğini sağlamak” olduğunu iddia ediyor. Gösteri düzenlemek isteyenlerin sayıları 50’den fazla olması durumunda 8 saat önceden izin alması zorunlu kılınıyor. İzin alınmadığı takdirde ise göstericileri ağır maddi cezalar bekliyor. Gençler, bu yasayla Başbakan Chavest’in özgürlükleri kısıtladığını belirtiyor. Halkın yarısından fazlası yasayı onaylamıyor.

OHAL’E RAĞMEN SOKAKTALAR

Kanada’nın Quebec eyalatinde üniversite harçlarının artırılmasını protesto eden gençler olağanüstü hal yasasına rağmen bir kez daha sokaklara döküldü. Öğrencilerden, sendikalardan ve kitle örgütlerinden oluşan bir grup, söz konusu yasanın iptali için Quebec Yüksek Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vicdanınız varsa kendinize 'yeter' deyin

SONRAKİ HABER

Rektörlük ‘alternatif şenliğe’ tahammül edemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...