01 Aralık 2016 11:46

Gebze Schneider Elektrik işçileri Günsan için iş bıraktı

Gebze’deki Schneider Elektrik işçilerinin Günsan işçilerine destek için fabrika önünde yapmak istedikleri eylem polis tarafından engellenmek istendi.

Paylaş

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kurucularından olan Schneider patronu, sahibi olduğu Günsan’da baskılarını artırdı. İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olması sonrası işçi atan patron, yapılan eylemler üzerine atılan işçileri geri alma ve sendikanın yetkisine itiraz etme sözünü tutmadı. Bunun üzerine Günsan işçileri iş bırakırken, Schneider’e bağlı tüm işyerlerinde da işçiler Günsan işçileriyle dayanışma amacıyla her vardiyada iki saat iş bıraktı. Eylemlerde, EMİS’in sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmaz tutumu da protesto edildi.  

İŞÇİYİZ OHAL’DE DİRENECEĞİZ

Gebze’deki Schneider Elektrik işçileri de Günsan işçilerine destek için fabrika önünde eylem yapmak istedi. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 30’a yakın fabrikadan 50’yi aşkın temsilci ile EMİS’e bağlı General Elektrik işyeri temsilcilerinin de katıldığı eylem, polis tarafından OHAL gerekçe gösterilerek engellendi. Polis, ısrar edilmesi halinde sendikacıları gözaltına almakla tehdit etti. Bunun üzerine açıklamayı fabrika içinde yapan işçiler “İşçiyiyiz OHAL’de direneceğiz” sloganıyla polise tepki gösterdi. 

Fabrika içerisinde yapılan açıklamada konuşan Şube Başkanı Necmettin Aydın, OHAL’in bahane edilerek işçi ve emekçilerin her talebinin baskı altına alınmak istendiğini belirtti. Genel Sekreter Özkan Atar da EMİS sözleşmesindeki son durumu aktardı: “Arabuluculuk görüşmesinde EMİS 3 yıllık sözleşme talebinden vazgeçti. Bu geri adım metal işçilerinin kararlı duruşu ve birliklerinin sonucudur.” Atar, 9 Aralık’ta son kez masaya oturacakları bilgisini verdi. 

Patron iş bırakma eylemi nedeniyle işçilerden savunma isterken, işçiler sendikadan konu ile ilgili bilgi gelinceye kadar savunma vermeyi kabul etmedi. Ardından sendika genel merkezinin gönderdiği metni imzalayarak işverene verdi.  İşçiler, “Atılan işçileri arkadaşlarımızı şu an alamayacaklarını, yetkiye de itiraz edeceklerini söylemişler. Biz de hem Günsan’daki yanlış tutumdan kaynaklı hem de sözleşme içerisinde olduğumuz için iki saatlik iş bırakma eylemi yapıyoruz” dedi. 

İşçiler ayrıca, yaptıkları eylemlerden kaynaklı para cezası ile karşılaşsalar bile eylemlerinin süreceğini dile getirerek, “Onların attığı adıma göre biz de sendikamızla birlikte eylemlerimizi yenileyerek ve çeşitlendirerek devam edeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliği teklifi haftaya Meclis'te

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan Aladağ mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa