01 Aralık 2016 09:44

İzmir Barosu: Tüm yurtlar yasal mevzuata uygun olsun

İzmir Barosu, Adana'da yaşanan ve 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını ile Adliye baro birimde basın açıklaması yaptı.

Paylaş

İzmir Barosu, Adana'nın Aladağ ilçesinde yaşanan ve 11'i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını ile Adliye baro birimde basın açıklaması yaptı. Baro yaptığı açıklamada, açılacak davanın takipçisi olmanın yanı sıra, özellikle İzmir’de bulunan devlete, dernek ve vakıflar ile şahıslara ait öğrenci yurtlarının yasal mevzuata uygun olarak denetimlerinin yapılıp yapılmadığının da takipçisi olacaklarını belirtildi.

Basın toplantısında konuşan İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İlke Erol, geçmişte Konya’nın Balcılar, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde de benzer olayların yaşandığını ve sorumluların halen cezalandırılmadığını hatırlatarak, “Bu vahim olaylar devletin eğitim politikalarının yerle bir olduğunu gözler önüne sermektedir” dedi. 

Eğitim ve öğretim hakkının Anayasal bir hak olduğunu belirten Erol, “Yurttaşlarının bu haktan eşit bir şekilde faydalanmasını sağlamak da devletin temel görevidir. Bu olaylarda anlaşılmaktadır ki devletin anayasal yükümlülüğünü yerine getirememesinin bedelini çocuklarımız canları ile ödemişlerdir. Özel yurtlar ancak “ortaöğrenim veya yükseköğrenim” öğrencileri için açılabilmektedir. Yani ilköğretim çağında olan çocukların özel yurtlarda bulunması yasal düzenlemelere aykırıdır” dedi.

Bilirkişi ön raporlarında ihmaller zinciri olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Erol, “Bu yangında küçük bedenlerle beraber kamu otoriteleri de yanmış ve yok olmuştur. İzmir Barosu olarak, yangında ihmali olan tüm sorumluların kısa zamanda cezalandırılmasını müdahil olarak takip etmenin yanı sıra Türkiye genelinde ve özellikle İzmir’de bulunan devlete, dernek ve vakıflar ile şahıslara ait öğrenci yurtlarının yasal mevzuata uygun olarak denetimlerinin yapılıp yapılmadığının da takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Gazetecileri ve mesleğimizi savunacağız

SONRAKİ HABER

Süleymancı derneklere 1 milyondan fazla devlet yardımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...