01 Aralık 2016 01:45

Koza Altın’a vergi ödülü!

Doğa tahribatları ve hukuksuzluklar nedeniyle yıllardır gündemden düşmeyen Koza Altın'ın 900 milyonluk vergi cezası 65 milyona düşürüldü.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Yaptığı doğa tahribatı ve hukuksuzluklar nedeniyle yıllardır kamuoyunun gündeminden düşmeyen Koza Altın Şirketine yüz milyonlarca liralık vergi affı getirildi. Bergama, Kozak Yaylası, Gümüşhane Mastra, Eskişehir Kaymaz, Kayseri Himmetdede gibi birçok yerdeki altın işletmelerinin yol açtığı doğa talanı nedeniyle tepkilerin odağı olan şirket vergi barışı olarak adlandırılan aftan yararlandı. Şirketin affedilen vergi affı miktarı tam 833 milyon 737 bin 760 TL.

Koza Altın Şirketinin geçtiğimiz günlerde borsada yaptığı ‘özel durum bilgilendirmesi’nde şirketle ilgili birçok önemli bilgi yer aldı. Bu bilgilerden en önemlisi ise şirkete yaptığı usulsüzlükler nedeniyle kesilen yüz milyonlarca liralık vergi cezasının çok büyük bir bölümünün affıyla ilgiliydi. Hesaplarında müfettişlerce yapılan inceleme sonrası kesilen vergi cezaları, şirketin Türkiye’nin en çok vergi veren 100 kurumu arasında olduğu yılları kapsıyor.

900 MİLYONLUK CEZA 65 MİLYONA DÜŞTÜ!

Şu anda TMSF’nin elinde bulunan ve özelleştirileceği konuşulan şirketin, KAP’a bildirdiği Açıklamada, Koza Altın Şirketine 2013-2014 yıllarına yönelik vergi incelemesi rapor sonuçları sonrası toplamda 898 milyon 447 bin 693 TL vergi cezası kesildiği dile getiriliyor. Şirketin 900 milyon TL’ye yaklaşan bu borcunu nasıl ödeneceği ile ilgili açıklamada aynen şu bilgiler yer aldı; “Şirketimiz 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu’nun 4. maddesinin ‘A’ bendine istinaden vergi cezalarının yeniden yapılandırılması kapsamında vergi affı hükümlerinden faydalanma yoluna gitmiş olup 64 milyon 709 bin 933 TL vergi cezasını ay sonu itibariyle (30.11.2016)  ödeyecektir.”

VERGİ CEZASI NEREDEYSE SIFIRLANDI

Altıncı Koza şirketinin vergi siciline baktığımızda yıllardır en çok vergi ödeyen kurumlar listesinde ilk 100 içerisinde olduğu görülüyor. 2008 yılında 88. sırada yer alan şirket. 2009’da 49. sıraya yükseldi. Şirketin vergi incelemesine tabii tutulduğu ve toplam 900 milyon TL’ye yakın vergi cezası kesildiği 2013-2014 yıllarına baktığımızda ise Koza 2013 de 80. sırada yer alırken, 2014 yılında ise 25. sıraya kadar yükselmiş. Vergi incelemesinin ardından görülen usulsüzlükler nedeniyle kesilen bu astronomik cezalar şirketin bu vergi rekorlarını da tartışmalı hale getirdi. 

DOĞAYI KİRLETENE VERGİ AFFI OLMAZ

Kozaya karşı açılan birçok davanın avukatı, çevre hukukunun önemli isimlerinden EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Arif Ali Cangı, şirkete kesilen vergi cezaları ve bunların önemli bir kısmının silinmesi ile ilgili şunları söyledi: “Yer altı varlıklarını sömüren bundan  büyük kârlar elde eden bir şirketin vergi borçlarını affetmek hem yoksul halkın haklarını hem de gelecek nesillerin haklarını sömürmektir. Diğer yandan doğayı kirleten şirkete vergi affı sağlanması doğaya ve tüm canlılara yapılmış çok büyük haksızlıktır. Bu şekilde iktidar  Koza’nın suçlarına ortak olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu bilgi, Koza şirketinin vergi rekortmeni olduğu yalanının itirafıdır.” 

SİYASİ BİR TERCİH

Gazetemiz Yazarı Doç. Dr. Murat Birdal kamu kesiminin ekonomiyi hareketlendirmek için vergi indirimi, affı gibi yollara gidebildiğini belirterek, burada kısa vadede gelirlerden vazgeçerken, ekonomiyi canlandırarak gelirlerin arttırılmasının amaçlandığını dile getirdi. Bunun ‘Klasik Reagan’cı yaklaşım’ olduğunu kaydeden Birdal, “Böylece daha çok istihdam sonunda da işçilere olumlu dönecek diyorlar. Oluyor mu, olmuyor elbette. Kamu dengesine dönük kaygı ikinci planda. Sonuçta siyasi bir tercih yapılan. ABD’de Avrupa’da kriz döneminde ücretler bastırılırken dev şirketlere kaynak aktarılması gibi” dedi. 

AKP-CEMAAT ORTAKLIĞININ ‘ALTIN’ ÇOCUĞU

Bergama köylülerinin yıllar süren mücadelesinin sönümlendirilmesinin ardından ABD’li Normandy Altın Şirketinden, Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen İpek Grubunun Koza Şirketine geçen Ovacık Altın Madeni, AKP iktidarı döneminde en çok palazlanan şirketlerden birisi. AKP-Gülen Cemaati ortaklığı döneminde hem idari, hem hukuki anlamda çok büyük imtiyazları arkasına alan şirket, bir anda Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına girdi. Davetiyecilikten altın madenciliğine geçen Akın İpek ve başında olduğu Koza İpek Grubu altın madenciliğinin getirdiği büyük kârla yıllarca Türkiye’nin en çok vergi veren şirketi olmakla övündü. AKP ile Cemaat ilişkilerinin 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları ile savaşa dönüşmesi, en son 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cemaate ait tüm sermaye gruplarına el kondu. Şirketin madenlerine yüz milyonlarca lirayı bulan para cezaları, verilen idari izinlerin iptali, çeşitli gerekçelerle madenlerin kapatılması gibi o zamana kadar görülmemiş uygulamalar peş peşe geldi. Bu çatışmalı süreçte Koza Patronu Akın İpek yurt dışına kaçarken Koza’nın altın madenleri önce kayyıma, ardından TMSF’ye devredildi. Şirketin sahibi olan Koza ailesine açılan davalar devam ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

En büyük sözleşme için geri sayım başladı

SONRAKİ HABER

Kolombiya'ya giderken düşen uçağın yakıtı bitmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...