01 Aralık 2016 00:16

‘En halis dileklerimle Ahmet Hamdi...’

Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Homeros'a edebiyatın önemli isimlerinin eserlerine ev sahipliği yapan Kültür Yayınları 60. yılını sergiyle kutluyor.

Paylaş

Hasan Ali Yücel tarafından kurulan İş Bankası Kültür Yayınları bu yıl 60. yılını bir sergiyle kutluyor. 1956 yılında ilk bastıkları kitap olan Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’inden, en son yayımladıkları 3 bin 650’inci kitaba kadar tüm eserler yer alıyor. 

İş Sanat Kibele Galerisinde açılan 60 Yılın Sergisi”nde Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Attila İlhan’a, Homeros’tan Hayyam’a Türk dilinin ve dünya edebiyatının inşasında payı bulunan birçok yazar ve çevirmene ev sahipliği yapan yayınevinin 7 başlıktan 300 yeni başlığa yükselen zengin üretimine ait tarihi ve bugünü; mektuplar, kitaplar, el yazmaları ve hatıralarla görmek mümkün. 

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan ise, Kültür Yayınları’nın 60. kuruluş yıl dönümü kapsamında, Türkiye’de ilk defa 60 Yılın Sergisi’nde, bir yayınevinin ilk yayımladığı kitaptan son yayımladığı kitaba kadar tüm eserlerinin kitapseverlerle buluştuğunu ifade etti. Salcan, “Sergimizde, 1956 yılında ilk bastığımız kitap olan Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’inden, en son yayımladığımız 3 bin 650’inci kitaba kadar tüm eserler yer alıyor. Ziyaretçilerimizi, yarım asrı geçen kesintisiz yayıncılık faaliyetimiz ile ilgili kısa bir yolculuğa çıkaracak olan böylesine zengin içerikteki bir sergiyi okurlarla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Beş ana başlıktan oluşan serginin ilk bölümünde; yayınevinin kuruluş aşamasını yansıtan belgeler, İş Bankasının Müdürler Heyetinin 6 Haziran 1956 tarihli toplantısında 250 bin lira sermaye ile hayata geçirildiğini gösteren karar defteri, Hasan Âli Yücel’e ait daha önce yayımlanmamış fotoğraf ve mektuplar, ilk basılan kitaplara ait 60 yıl öncesinden kalan yazışmalar yer alıyor. Bu mektup yazarları arasında kimler yok ki: Ahmet Hamdi Tanpınar, Nahid Sırrı Örik, Azra Erhat, A. Kadir ve daha başkaları…  
Sergide Behçet Necatigil ile Ümit Yaşar Oğuzcan’ın 17 Ocak 1972 tarihli mektubuyla karşılaşıyoruz. 17 Ocak 1972 tarihli mektupta o dönem Kültür Yayınları’nda yöneticilik yapan Ümit Yaşar Oğuzcan ile Necatigil’in H. Heine’den çevirdiği “Şarkılar Kitabı”nın üzerine yaptıkları sohbeti okuyabiliyoruz. Oğuzcan, bir başka mektubunda ise Behçet Necatigil’in İş Bankası’nın kuruluşunun 50. yılı vesilesiyle açılan “Çocuk Şiirleri Yarışması”nda büyük jüri teklifini kabul etmesine teşekkür ediyor.

Melih Cevdet Anday’ın 1978 yılında basılan Sözcükler kitabı da serginin önemli eserleri arasında. Sergide Anday ile ilgili karşılaşacağınız bir başka mektup ise şiir ve deneme türündeki yazılar için önerilen danışmanlık teklifini kabul ettiği mektubu da sergideki rastlantılar arasında. 

AŞIK VEYSEL’İN KİTABININ İLK BASKI ÖRNEKLERİ

İlk baskısı iki ayda tükenen Aşık Veysel’in Dostlar Beni Hatırlasın kitabına ilişkin mektup, fotoğraf ve ilk baskı örnekleri ile yayınevinin cumhuriyetin 50. yılında özel olarak hayata geçirdiği 50. Yıl Kitapları dizisi de bu bölümde görülecek ilgi çekici ayrıntılar arasında.

Sabahattin Eyüboğlu’nun Beş Şehir Kitabı’nı Ahmet Hamdi Tanpınar’a imzalattığı nüsha da sergide. Ziyaretçinin imzanın karşısında uzun uzun durmasına, imzadaki “Sabahattin’e gözlerinden öperek en halis dileklerimle, Ahmet Hamdi” sözlerini fısıldamasına neden oluyor bu karşılaşma. Tam bu hisle sergi alanında ilerlerken Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Türkiye edebiyatının önemli yapı taşlarından biri olan “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”nün henüz yayımlandığını bildiren bilgiyle karşılaşıyoruz. 

Serginin üçüncü bölümü; Abdülbâki Gökpınarlı, Fikret Adil, Salâh Birsel, Ahmet Muhip Dıranas, Behçet Necatigil, Sabahattin Kudret Aksal, Melih Cevdet Anday, Metin And, Orhan Şaik Gökyay gibi öne çıkan yazar, çevirmen ve edebiyatçılarla ilgili belge, fotoğraf ve mektupları içeriyor.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Mavi Yolculuk Defterleri, Sait Faik’in elyazması öyküleri, fotoğrafları, Leylâ Erbil’in Kalan romanının taslakları, fotoğrafları, Ahmed Arif’in Leylâ Erbil’e yazdığı mektupların orijinalleri, Attilâ İlhan’ın el yazısı şiirleri, adeta İlhan ile özdeşleşmiş kasketi ve atkısı serginin dördüncü bölümünde görülebilecekler arasında yer alıyor. Yakın zamanda kaybettiğimiz tarihçi Halil İnalcık’ın çalışma notlarını da kitapseverler serginin bu bölümünde görebilecek.

Yarım asrı yayımcılık ile geçen yayınevinin tarihine bakarken Atilla İlhan, Fikret Adil, Sabahattin Eyüboğlu, Can Yücel gibi isimlerin eserleriyle edebiyatımızın var olma serüvenine de tanıklık ediyoruz. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çukurova'da zeytin hasadı

SONRAKİ HABER

Neçirvan Barzani’nin ziyareti ne anlama geliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...