30 Kasım 2016 15:47

HDK yurt yangınıyla ilgili hükümete tepki gösterdi

Adana Aladağ'daki yurt yangınına ilişkin HDK'den açıklama geldi: Aladağ katliamı ‘kader’ değildir.

Paylaş


HDK, Adana Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınıyla ilgili hükümete tepki gösterdi. Açıklamada Konya'da 17 öğrencinin hayatını kaybettiği Süleymancı tarikatına ait bir yurtta çıkan yangın ve Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yine 6 öğrencinin yaşamını yitirdiği Kuran Kursu'ndaki yangınlar da hatırlatılarak ihmallere vurgu yapıldı.

Yangının sorumlusu olarak AKP iktidarının gösterildiği açıklamada şöyle denildi:
“Yoksul halkın çocuklarının eğitim, barınma yaşam haklarının devlet tarafından temin edilmesi ve korunması gerektiği halde AKP iktidarı, hiçbirini kendi görevleri arasında görmeyerek yasal olmayan çeşitli tarikat ve kar amacı güden kuruluşlara devretmiştir. Yangının sorumlusu, eğitimi tarikatlara bırakan, paralı hale getiren, öğrencilerin kaldığı yurtları denetlemeyen AKP iktidarıdır. Yoksul halkın çocuklarının kaderi ölüm ve tecavüz değildir.

Saray ve AKP iktidarı eğitim sistemini, TÜRGEV gibi vakıflara ve tarikatlara devrederek, eğitimde tarikatların örgütlenmesinin önünü açan eğitim politikaları ile bu katliamlara neden olmuştur. Sorumluları uzakta aramaya gerek yoktur. Başbakan’ından Milli Eğitim Bakanı’na, valisinden yurt müdürüne hepsi yanarak can veren çocukların katliamından sorumludurlar”

Eğitimde gerici politikaların son bulması çağrısında bulunulan açıklamada “Eğitimi ‘dincileştirme’ ve tarikatların insafına bırakma politikasından vazgeçilmelidir. Özel, paralı, tarikatlara bağlı denetimsiz yurtlar bir an önce kapatılmalıdır. Her öğrencinin insanca koşullarda öğrenim görmesini sağlayan parasız, güvenilir, sağlıklı yurtlar açılmalıdır” ifadeleri de yer aldı.

Katliamdan sorumlu bakan ve bürokratların, Adana Valisi’nin istifa etmelerinin ve bir an önce yargılanmalarının gerekliliğinin altını çizen HDK, “Aladağ’da yaşamını yitiren çocukları anıyor, ailelerine başsağlığı, yangında yaralanan çocuklara acil şifalar diliyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Eğitim alanı üzerine çöreklenen cemaatlere el çektirilmeli’

SONRAKİ HABER

‘Yangın ihmaller zinciri ve denetimsizliğin sonucu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...